Едва от две години Петър Касабов е старши треньор на

...
Едва от две години Петър Касабов е старши треньор на
Коментари Харесай

Треньор №1 на България за 2018-а: Вече притесняваме конкуренцията и това ме радва

Едва от две години Петър Касабов е старши треньор на женския ни народен тим по битка. Но зад тила си има близо десетилетие работа с кадетки, девойки, дами и куп оценки, извоювани от тях. Поема отбора след олимпиадата Рио 2016, на която неговата възпитаничка Елица Янкова заслужи бронз. Този сезон е най-успешен за женската битка в България, откакто девойките освен ликуваха с 5 медала от огромни шампионати, само че демонстрираха и извънреден екипен дух. На мондиала Тайбе Юсеин победи със злато, а Биляна Дудова изкова сребро. Преди това на европейското двете стигнаха до трофеи, а Мими Христова остана втора. На фона на тези достижения разумно Касабов получи медийния избор за треньор?1 на България за 2018-а в анкетата на „ Труд ”.

– След толкоз трофеи и медали, пристигна и признанието на медиите? До какъв брой скъпо е то за вас, господин Касабов?
– Тази оценка, е като „ отличен ” за мен. И ме прави доста благополучен, тъй като моят труд и този на девойките не е подминат и оценен уместно.

– Кои мигове ви изплуват най-много в съзнанието в тази сполучлива година?
– Финалният гонг при успеха на Тайбе Юсеин над японката на финала на международното. Много благополучен миг за мен, момент на благословение, тъй като в действителност бях доста под напрежение цялата година. И когато чух последния съдийски сигнал си споделих: Уау, завърши се, успяхме!

– Казвате: „ напрегната година ”. Кога беше най-тежко?
– По-скоро това е обвързвано с травмите на Мими Христова и на Миглена Селишка. И когато това се случи, след европейското си споделих, че би трябвало още по-сериозно да работя с девойките. Да направя по този начин, че да са спокойни и да не се стига до неточности в подготовката им. Особено след несполучливото ни показване на международното предходната година. Сега желаех всичко да е в моите ръце. И в случай че нещо се обърка или не се получи, да знам, че единствено аз съм отговорен. И съвсем бях уверен, че Тайбе ще стане шампионка. На Биляна Дудова един момент не й стигна. Въпрос на време е и тя да стъпи на международния връх. След бронза на Елица Янкова на олимпиадата, това ми е вторият максимален триумф като треньор. Доказах, и на себе си, че мога.

– Крилатата фраза: Това, което не ни убива, ни прави по-силни. До какъв брой важи за вас?
– В цялостна степен. Колкото повече ме атакуват, толкоз повече съм убеден в себе си, че ще съумея. Както се споделя, в случай че не си вършиш работата, никой няма да те закача. А когато те атакуват значи си нещо, значи си някой. Разбира се, имало е и към мен нападки, само че не са били от хора, които биха повлияли на работата на екипа, който сме събрали.

– Смятате ли да притегляте нови хора в треньорския щаб?
– От две години работим в този състав и той е страховит – треньорите Мариян Недков и Стоян Петков, докторът Стефан Стругаров, физиотерапевтът Емил Борисов. Сработен екип сме, разбираме се с взор и резултатите го демонстрират. А щом нещата вървят не виждам причина да се вършат каквито и да било промени.

– Родом сте от Петрич. Доколко ви оказва помощ в работата македонската жила?
– Не зная тъкмо, евентуално упоритостта е значима част от характера ми. Стремежът да не се предавам, да ходя напред. Колкото е по-трудно, толкоз е по-интересно.

– В предходно наше изявление си говорихме за звездоманията. Има ли в този момент смяна в медалистките?
– Много е рано да се дават някакви оценки. Нека да се насладят на триумфите си, да изпратим тази година с усмивка, а пристигна ли идната ще създадем равносметка кой какъв брой е стъпил крепко на земята.

– Само тази година девойките донесоха три трофеи, две от които са на Тайбе Юсеин. Когато за първи път видите едно момиче, имате ли чувството, че тя един ден може да стане шампионка?
– Понякога се вижда. Но аз не виждам толкоз на гения, а залагам по-скоро на трудолюбивостта. Който е работлив и се влага в тренировките, той ще успее. И тогава депозирам ръка, и то постоянно. И в случай че тази ръка се поеме и се преценяват с това, което споделям, съвсем на 100 % нещата се случват. Бих споделил не престават да се случват. За тази година двете трофеи най-вече прилягат на Тайбе Юсеин.

– Догодина стартира борба за олимпийски квоти. Какви са действителните ни благоприятни условия, какъв брой можем да спечелим?
– Никога не обичам да приказвам авансово. Но имам цели и постоянно съм бил максималист. За мен най-важното е девойките да видят, че могат, и че желаят да го реализиран. Оттам нататък е моя работа по какъв начин да стане.

– Очакванията към вас за 2019-а ще са доста по-големи? Ще бъдете следени под лупа от конкуренцията. Имате ли терзания?
– Това единствено може да ме радва. Откакто съм поел тима отношението на противничките и техните треньори към моите девойки радикално се промени. Да, гледат ни под лупа, значи си вършим ужасно работата. И самият факт, че сме там тях ги тормози. Независимо дали е международно, европейско или било то на един елементарен шампионат. От нас се желае да демонстрираме най-хубавото от себе си, пък те да му мислят.

– Ако ви предложат да водите мъже бихте ли приели?
– В този миг други оферти не ме интересуват. И повода е, че съм поел ангажимент към тези девойки. Това е въпрос на чест и на дадена дума, на която аз доста държа. Тези състезателки повярваха в мен и аз нямам никакво право да скапвам връзките и доверието сред нас. Пък в бъдеще нищо не се знае.

– Твърдите, че при дамите няма скучни битки. А по какъв начин разнообразявате еднотипните тренировки, с цел да избегнете досадата.
– Винаги виждам да има някакъв детайл на изненада, да вложа нов подробност. Стремя се оптимално да не привикват към тренировките и еднообразието, с цел да не им доскучае.

– Вече направихте първия лагер за новия сезон. Как са девойките, изключително тези, които лекуваха контузии.
– От всички съм доста доловен, раздадоха се на макс. Приятно съм сюрпризиран от Миглена Селишка и Мими Христова, които след контузии започнаха работа на тепих много по-рано от упованията.

– Ще забележим ли тях, а и Елица Янкова, още на първото съревнование за сезона – държавния шампионат в края на януари?
– Всички би трябвало да вземат участие. Смятам, че подготовката за международно и европейско състезание минава през държавния шампионат. Всеки би трябвало освен с думи, само че и с каузи да се пребори за място в категорията, в която желае да взе участие на най-големите надпревари. Да, преди е имало процедура най-хубавите постоянно да пропущат републиканските, само че откогато аз съм треньор не позволявам сходни неща.

– След несполучливото показване на международното предходната година имаше ли миг на обезсърчение?
– Не бих споделил, по-скоро това ни беше за урок. Направих си равносметка и по тази причина тази година желаех всичко да е в моите ръце. А когато нямаме триумфи, обикновено е да си поемем негативите. Сега пък берем плодовете от нашия труд.

– Какво си пожелавате за следващата година?
– Най-вече здраве – за мен, за фамилията ми. И тук желая да благодаря на брачната половинка ми Василка, която ми даде нужното успокоение да съм по лагери с девойките, да си правя пълноценно работата. Благодаря доста и на Валентин Йорданов, тъй като той повярва в мен след олимпиадата и ме назначиха на този пост. На настоящия президент Христо Маринов и на неговия екип – също. Защото, когато поеха федерацията не ме отстраниха и ме оставиха да работя със същото успокоение и постоянно са ми помагали. На Спортното министерство и персонално на министър Красен Кралев, че постоянно е отсреща за всичко. И не на последно място на Министерство на вътрешните работи. Не дребна част от девойки са на щат в системата и също оказват помощ. Благодаря и на всичките си другари. Не са доста – трима-четирима. Но пък когато е било най-тежко те постоянно са били компактно зад тила ми!

Снимка ЮЛИАН ТОДОРОВ

Така гласоподаваха медиите:
1. БГНЕС: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев
2. Българска телеграфна агенция: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов
3. БТВ: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев
4. Блиц: Весела Димитрова, Петър Хубчев, Стойко Цонов
5. БНР: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Лесов
6. „ Българска войска “: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев
7. Българска национална телевизия: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев
8. „ България през днешния ден “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Любомир Минчев
9. „ България он еър “:Весела Димитрова, Петър Касабов, Стойко Цонов
10. „ Виаспорт “: Петър Хубчев, Весела Димитрова, Петър Касабов
11. ВТК: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев
12. „ Гонг “: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Касабов
13. „ Дарик “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев
14. „ 24 часа “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Стойко Цонов
15. „ Дир “: Петър Касабов, Петър Хубчев, Весела Димитрова
16. „ Дневник “: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Хубчев
17. „ Дума “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов
18. „ Евроком “: Иван Петков, Весела Димитрова, Петър Хубчев
19. „ Евроспорт “: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Иво Борисов
20. „ Земя “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов
21. „ Еврофутбол “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев
22. „ Жълт Труд “: Весела Димитрова: Петър Касабов, Стойко Цонов
23. „ Канал 3 “: Петър Касабов, Бранимира Маркова, Петър Хубчев
24. „ Лайвспорт “: Петър Хубчев, Весела Димитрова, Петър Касабов
25. „ Меридиан мач “: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев
26. „ Монитор “: Петър Хубчев, Петър Касабов, Весела Димитрова
27. Нова ТВ: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Касабов
28. „ Пик “: Петър Касабов, Петър Хубчев, Весела Димитрова
29. Пресклуб „ България “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Фикрет Ереджебов
30. „ Ройтерс “: Петър Касабов, Стойко Цонов, Весела Димитрова
31. „ Сега “: Весела Димитрова, Михаил Попов, Петър Касабов
32. „ 7 дни спорт “: Весела Димитрова, Петър Касабов, Петър Хубчев
33. „ Спортал “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Стойко Цонов
34. „ Спринт “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Стойко Цонов
35. „ Стандар “: Петър Касабов, Златомир Загорчич, Стойко Цонов
36. „ Стартфото “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Виктор Жеков
37. „ 168 часа “: Весела Димитрова, Стойко Цонов, Петър Касабов
38. „ Телеграф “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев
39. „ Тема спорт “: Петър Касабов, Петър Хубчев, Любомир Минчев
40. ТВ +: Весела Димитрова, Петър Касабов, Стойко Цонов
41. „ Топспорт “: Петър Касабов, Весела Димитрова, Петър Хубчев
42. „ Труд “: Петър Касабов, Стойко Цонов, Петър Хубчев
43. „ Фокус “: Петър Касабов, Стойко Цонов, Весела Димитрова
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР