Едва около месец след като ЕС обяви черен списък на

...
Едва около месец след като ЕС обяви черен списък на
Коментари Харесай

ЕС скоростно извади 8 държави от черния списък на офшорките

Едва към месец откакто Европейски Съюз разгласи черен лист на страните - данъчни убежища, Съветът на министрите реши да извади от него 8 страни, измежду които Панама и Южна Корея. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов в Брюксел, който във вторник за пръв път председателстваше Съвета по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН).

Финансовите министри на блока извадиха от листата също по този начин Обединените арабски емирства, Тунис, Монголия, Макао, Гренада и Барбадос. Това стана единствено седмици, откакто при започване на декември Европейски Съюз огласи листата със 17 страни, които не са кооперативни с евроизискванията за данъчна бистрота.

След днешното решение черният лист към този момент обгръща единствено девет юрисдикции - Американска Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршаловите острови, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго.

" Осем юрисдикции са отстранени от листата на юрисдикциите отвън Европейски Съюз, които не сътрудничат за данъчни цели в резултат на задължения, поети на високо политическо ниво за превъзмогване на паниките на Европейски Съюз ", се споделя в изказване на съвета.

По думите на Горанов осемте страни са изключени от листата поради поетите задължения на високо ниво, които на този стадий били задоволителни.

" Работата не стопира дотук. Ще следим дали тези страни извършват уговорките си. Те ще бъдат следени от близко. Днешното решение демонстрира, че въвеждането на листата към този момент работи. Нашата цел е данъчните и офшорните убежища скоро да станат въпрос от предишното “, уточни Горанов.

Въпреки това решението на министрите беше подложено на критика от анализатори, съгласно които решимостта на Европейски Съюз да се оправи с избягването на налози, провокирана от абсурда " Досиетата Панама “, стартира да отслабва.

В отговор на журналистически въпрос Горанов призна, че по време на съвещанието комисар Пиер Московиси е декларирал, че изваждането на страни от листата с такава скорост може да навреди на доверието в процеса. " Да, доста бързо част от страните, които бяха " притиснати “ от съвета, реагираха с задължения. На вас ви наподобява, че малко лековато ги местим, само че ви убеждавам, че това е плод на доста сериозен спор и разбор от страна на страните членки “, уточни Горанов.

Извадените осем страни въпреки всичко ще влязат в " сив лист " на страните, които са поели задължения към Европейски Съюз за промяна на данъчните си закони и са под наблюдаване, съобщи комисар Валдис Домбровскис.

Според него писмата с поетите задължения от офшорките би трябвало да са обществени. Горанов обаче разяснява, че писмата не може да се разкрият автоматизирано, а първо би трябвало да се влезе в връзка със съответните страни, с цел да се потърси тяхното единодушие. В противоположен случай разкриването на поетите от тях задължения би било непочтено.Горанов сподели още, че министрите във вторник не са дискутирали въвеждането на възможни наказания за страните от черния офшорен лист, само че има такова предложение и ще се търси консенсус по него в работната група към съвета. Личното мнение на министъра е, че такива рестрикции би трябвало да бъдат въведени.

Министрите на финансите са разгледали и напредъка на страните членки по проекта за деяние за понижаване на неприятните заеми. Преди дни Европейската комисия разгласява отчет, от който излиза наяве, че единствено четири закъсали страни – Гърция, Кипър, Италия и Португалия, имат по-високо равнище на необслужваните банкови заеми спрямо България.

Валдис Домбровскис разяснява, че комисията е удовлетворена, че общото равнище на неприятните заеми в съюза понижава до 4.6% през 2017 година По думите му има въодушевяващ прогрес в някои страни с високо равнище на неприятните заеми като Испания, Португалия и Словения. Домбровскис не загатна България в тази категория страни. Комисарят съобщи още, че през март Европейска комисия ще предложи пакет от оферти за понижаване на равнището на неприятните заеми в съюза и попречване на натрупването им в бъдеще.

Министрите са разискали и криптовалутите, тъй че те да не се трансформират в инструмент за престъпления и пране на пари.

На журналистически въпрос по кое време България ще кандидатства за банковия съюз, Горанов отговори, че това ще стане, когато страната е подготвена. Той повтори, че България води диалози с Европейската централна банка и някои евролидери по отношение на желанието си да кандидатства за включване на лв. във Валутно-курсовия механизъм II, което е изискване за участие в еврозоната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР