Едва около 30 процента от българите, или един на всеки

...
Едва около 30 процента от българите, или един на всеки
Коментари Харесай

Едва един от трима българи посещава театър или друго културно събитие

Едва към 30 % от българите, или един на всеки трима наши сънародници, е посетил спектакъл или друго културно събитие през предходната година, демонстрират данни на Евростат за европейците, които са посетили най-малко едно театрално или друго културно събитие през 2016 година

По този индикатор страната ни е на последна позиция в Европейски Съюз дружно с Румъния, като междинният коефициент за европейците, посетили най-малко едно културно събитие за предходната година, е 67 %. В страната през предходната година са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива, демонстрират данни на националната статистика. Местата в театрите са към 29 хиляди, а в концертните зали - към 6000. В театрите през предходната година са били осъществени към 15 000 представления, които са били посетени от близо 2,2 млн. българи, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Посещенията в концертните зали са били съвсем три пъти по-малко или към 750 хиляди, като най-посещавани са били общинските музикални колективи - близо половин милион души, а най-слабо посетени са били държавните колективи - към 145 хиляди души. По-активни при визити на културни събития са били българите в градовете - съотношението е 3 към 1 за сънародниците ни в градска среда, спрямо хората, които са живели в селата при визитите на спектакъл или друго събитие. Икономическата интензивност също оказва въздействие при визитите на културни събития - заетите българи са били три пъти повече съпричастни към сходен тип прояви в сравнение с безработните. Българите с висше или приблизително обучение също са три пъти повече от сънародниците ни с главно или начално обучение при визитите на културни събития.

Около две трети от европейците или почти 67 % постоянно са посещавали театрални или други културни събития, регистрира Евростат. Като цяло в Европейски Съюз по-голям % от популацията на възраст над 16 години са дали желанията си за културни, в сравнение с за спортни събития. Над 45 на 100 от европейците са ходили минимум един път през тази година на кино, близо 42 % са посещавали културни обекти или са гледали онлайн друго културно събитие, а по-малко от една трета от европейците са ходили на спортна демонстрация - 29 %.

Най-активни в посещаването на културни събития в Европейски Съюз са шведите - близо 90 на 100. Следват: Холандия, Дания и Финландия - с по към 85 % посещаемост на културни събития, Люксембург - 80 %, Франция - 78 % и други В дъното на Европейски Съюз по този индикатор са Румъния и България - приблизително с по 30 % посещаемост на театрални или други културни прояви през годината.

Пак в дъното на тази ранглиста, само че със доста по-висок % посещаемост на културни събития са страни като Италия, Гърция и Малта - по към 50 на 100. Друг индикатор, който регистрира Евростат е равнището на обучение на хората, които посещават културни събития - забележителен превес имат хората с висше обучение - близо 88 на 100 от европейците не са пропуснали най-малко един път в годината театрална или друга културна демонстрация, регистрира европейската статистика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР