Едва около 2% от българите над 65-годишна възраст са се

...
Едва около 2% от българите над 65-годишна възраст са се
Коментари Харесай

Евростат: Само 2% от българите над 65 г. се ваксинират срещу грип

Едва към 2% от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали против грип през 2016 година, демонстрират данни от разбор на Евростат за настройките на европейците да вземат превантивни ограничения против подлите грипни болести.
Средният индикатор на европейците в тази възрастова категория, които са взели защитни ограничения против грипа, е бил 43 на 100.

В разбора се регистрира също, че страната ни е записала в това време най-голям дял на лицата, лекувани от респираторни болести през 2016 година – близо 3 000 на 100 хиляди души население, при най-ниски индикатори за Португалия и Гърция – по към 500 случая на 100 хиляди души.

Пак съгласно данните на Евростат – у нас през 2016 година от заболявания на дихателната система са умряли близо 4 500 души, което е към 4 на 100 от общата смъртност в страната (107 хиляди души).

Най-висок дял умряли възрастни хора у нас в резултат на дихателни болести са били точно хората на възраст 65 плюс – 244 души на 100 хиляди души население. За хората под 65-годишна възраст данните са в пъти по-малко – 16 умряли от заболявания на дихателната система на 100 хиляди души население.

Според последни настоящи данни на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) наклонността българите да не се имунизират против грип върви напълно в отрицателен проект – единствено за първите шест месеца на тази година у нас са се ваксинирали против грип едвам към 1000 души. Ако се одобри, че тази наклонност ще се резервира до края на годината, то броят на ваксиниралите се българи против грип би паднал до 0,02 %, което е извънредно отрицателно събитие.

Най-много възрастни европейци над 65 години, които са се ваксинирали против грип през 2016 година е регистриран във Англия – 70%, демонстрират данните от разбора на Евростат. Следват: Холандия - 68 на 100, Италия и Германия – 60 на 100, Белгия, Испания и Ирландия – 58 на 100 и други

Най-нисък дял на хората, които са взели защитни ограничения против грипа с ваксини, е регистриран в България – 2%, Латвия, Естония и Гърция - по към 4% и други

При съседите ни обстановката с ваксини против грип при възрастните е следната: в Македония – 6%, в Турция – 7%, в Румъния – 8% и в Сърбия – 11% от хората над 65 години са се ваксинирали против грип.

Само в Европейски Съюз през 2016 година от заболявания на дихателната система са умряли повече от 440 хиляди души, което е към 8 на 100 от общата смъртност в държавите-членки.

Възрастните хора над 65-годишна възраст, които са умряли от болести на дихателната система, са били малко над 400 души на 100 хиляди души население в Европейски Съюз, регистрира Евростат.

Повечето хора, които умират от грип, са били на 65 и повече години и са били изправени пред затруднения въз основа на хронични болести като сърдечно-съдови болести или хронични белодробни болести. По време на епидемията от грип може да има обилни разноски за националните здравни услуги, които са свързани както с грижите за болните и за бизнеса като цяло, по този начин и със изгубено произвеждане вследствие на изтеклото време, регистрира Евростат.

Според данните на европейската статистика единствено през 2016 година в целия Европейски Съюз са били регистрирани близо 50 милиона броя дни прекарани в болнични в резултат на респираторни болести на дихателната система. Най-голям е бил броят на записаните болнични по този индикатор в Германия - към 20 на 100 от общия брой болнични за Европейски Съюз, регистрира Евростат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР