Едва около 10 литра на квадратен метър са валежите през

...
Едва около 10 литра на квадратен метър са валежите през
Коментари Харесай

Невиждана суша у нас тази зима, ще стане ли още по-страшно? ВИДЕО

Едва към 10 литра на квадратен метър са преваляванията през януари в по-голяма част от страната, демонстрират измерванията на Националния институт по метеорология и хидрология.

Това са най-много 20 % от нормата за месеца. В западната половина на страната на някои места нормата е изпълнена до 50 %, а в изолирани региони в планините са достигнати 100 на 100 от нужните превалявания. За съпоставяне през януари 2017 година в съвсем цяла България преваляванията са в пъти над нормите за месеца, демонстрират данните на Национален институт по метеорология и хидрология.

Цъфналите този януари овошки и пролетни цветя ясно демонстрират, че сушата е обхванала цялата страна. В своето обезсърчение хората в троянското село Орешак се молят за дъжд и сняг.



В дословния смисъл. “Отправихме молитва за дъжд, молитва, с която се надяваме Господ да приключи своето възмущение по отношение на нас. Нека се замислим какъв брой е ужасно по средата на зимата да четем молитва за дъжд. Нещо, което вършим в средата на лятото, когато би трябвало да е суша”, разяснява след службата йеромонах Стефан от Троянския манастир “Успение Богородично”.

Години обратно през зимата Балканът постоянно е бил сковаван от непроходими преспи сняг. Хората там помнят люти зими, когато дърво и камък са се пукали от мраз. Илина Иванова от Троян споделя: “Тръгвахме за учебно заведение и до момента в който стигнем до учебното заведение задачите бяхме мокри, тъй като снегът беше до кръста. Тази световна смяна не е добра, само че за жалост ние хората си го вършим по този начин.”

Беклемето е измежду дребното места у нас, където сняг не липсва и при най-топлите зими. Но без помощта на снежни оръдия тази година поддържането на пистите в ски зоната би било невероятно. Ски инструкторът Илиян Камачаров добавя: “Метеорологичните условия са значими, само че в този момент и техниката към този момент напредна. Дори и при безснежни зими, тук на Беклемето има задоволително сняг по пистите, с цел да се практикува спорта.”

На 1900 метра в Пирин също има сняг, само че той още веднъж е доста под естественото за сезона. Отговорникът за хижите край Банско Георги Генков споделя: “При естествена зима тук има 1,5 метра сняг. А в този момент - виждате - 15 сантиметра. Сега се следи доста суха и без превалявания зима. Досега не е било това. Безснежието се отразява и на туризма.”

Докато пистите в курорта Банско въпреки всичко се обработват, то обичайните ски преходи са невъзможни, изяснява още Генков: “Хората, които обикалят със снегоходки, със ски с колани, се отхвърлят.”

Въпреки всичко курортът разчита на скиорите по пистите. А те към този момент се поддържат, доколкото е допустимо. “Слава Богу имаме минусови температури и машините вършат сняг. Успяхме да заснежим цялата планина, само че за жал в Банско няма”, изяснява Милен Георгиев, ски инструктор в курорта.

Глобалните дълготрайни прогнози към този момент са обезкуражващи. Британската метеорологична работа планува в идващите 5 години върхът от 2016-та за най-топла година в историята да бъде “подобрен”. Според Адам Скайфе, началник на отдела за дълготрайни прогнози” в Met Office при започване на 21 век е имало закъснение в световното стопляне.

“След това обаче нещата се трансформираха. Наблюдаваме цяла поредност години с рекордни температури. Това значи, че темповете на стопляне се усилват отново”, твърди метеорологът.

Глобалната прогноза за стопляне не значи автоматизирано липса на сняг. Със сигурност обаче динамичността в атмосферата ще ни предлага повече изненади - дълги засушавания, внезапни температурни аномалии и рискови прояви на времето. Ако зимният сюжет по нашите географски ширини се окаже безснежен, туризмът ще пострада, считат в Банско.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР