Едва намерихме учител по математика, търсихме дори в социалните мрежи,

...
Едва намерихме учител по математика, търсихме дори в социалните мрежи,
Коментари Харесай

Електронният дневник намали отсъствията

Едва намерихме преподавател по математика, търсихме даже в обществените мрежи, споделя Ален Александров, шеф на 51-о СУ " Елисавета Багряна " Младите ми учители в никакъв случай не са писали в бележник на хартия Смесваме знанията за антична Гърция литература, история и физкултура Ще вършим мини възстановка на античните олимпийски игри Вземаме стажанти незабавно след довеждане докрай
- Господин Александров, от идната година 51-во СУ става новаторско учебно заведение. Какво ще промени това?
- Ние кандидатствахме за новаторско учебно заведение, откакто преценихме, че може да имаме задоволително предметно основани връзки, които да основат опция децата да учат един проблем в цялостния му подтекст. Ето да вземем за пример, учителите ни в пети клас по български език и история откриха, че учениците учат редом гръцката митология и историята на Древна гърция. Към тях се причислиха и преподавателите по физическо образование и изобразително изкуство, с цел да можем да свържем нишките на една ера, което децата мъчно биха създали сами. Сега те ще би трябвало да открият връзката на античните легенди и богове с историята на елините, а по физическо образование ще разиграем мини олимпийски игри с петте съществени спорта, които са били първоначално им. По изобразително изкуство пък децата ще могат да рисуват сюжети от антична Гърция.
И това няма да се случи единствено в пети клас. Ние не желаеме въпросните уроци да са някакъв самобитен фоейрверк - т.е., направихме един урок, и желаеме всички да го видят. Желаем това да се случи в доста други класове, освен това да не бъде еднократно.
- Какво още ще извършите в тази тенденция?
- При учениците в прогимназията желаеме да създадем по този начин наречения " зелен щит " на учебното заведение. Това значи децата да се включат по линия на няколко образователни предмета. по математика да изчислят площта, където да бъдат засадени зелените растения до оградата, също и да обмислен бюджета, който ни е нужен за покупката им. По биология би трябвало да преценяват кои са най-подходящите растения, по предприемачество, да обмислен от кое място може да се намерят пари за финансирането на този зелен щит. Това е и забавно за децата, и ги ангажира с работа, която е обвързвана съответно с тяхното учебно заведение. В по-горните класове пък разговаряхме с учителите по история и взехме решение да се опитаме да създадем нещо извънредно, обвързвано с Първата международна, както и с Междусъюзническата война. Целта ни е да накараме учениците да възприемат другите гледни точки на участниците - т.е. да възприемат ролята на историци от другите страни - България, Сърбия, Румъния, Македония, Турция. И да показват гледната точка на съответната страна за това, което се е случило през войната. По същия метод подхождаме и с тематиките от по-новата ни история - да вземем за пример караме децата, условно казано, да възприемат случилото се от девети септември до десети ноември от гледните точки на вестниците " Демокрация " и " Работническо дело ". Говоря напълно условно, само че задачата на децата е да схванат, че един исторически интервал може да бъде възприеман по друг метод, а освен в черно и бяло. Нашата цел е учениците да могат да интертпретират това, което се е случило, и да осъзнават, че към предишното има разнообразни гледни точки. Това се и опитваме да им покажем.
- Вие сте едно от учебните заведения, които първи вкараха електронните запаси като част от школския живот. Какво ново има в тази посока?
- Да, в действителност, когато ние въведохме електронния дневник, бяхме едни от първите три или пет учебни заведения, които го направиха. Когато тази година назначих най-младите учители, които единствено преди година бяха стажанти при нас, те даже и не бяха работили с книжен дневник, нито бяха попълвали хартиени бележници - за тях това беше архаизъм. Радвам се, че в този момент и министерството подтиква учебните заведения да го употребяват, тъй като е-дневникът е доста по-бърза и добра връзка с родителите. Той да вземем за пример доста бързо понижи отсъствията, тъй като родителят още при започване на първия час получава онлайн информация, че на Гошо е написано неявяване, обажда му се и Гошо идва за идващия час. Родителите получават също точни данни за това каква оценка е получило детето им и на какво е било изпитано, тъй че да имат опция, в случай че би трябвало, да се свържат с преподавателя и да схванат върху какво би трябвало да акцентира ученикът. Говорим с родителите, изключително в дребните класове, да дават на родителите освен негативната, а и колкото може повече положителна информация по какъв начин се оправя детето им. Това е метод да мотивираме и децата, а изключително в начален курс те доста се радват на това.
- Какви други онлайн запаси употребявате?
- Успяхме да олекотим раниците, като позволихме на децата да носят единствено персоналните си таблети. И без това учебниците към този момент са налични в електронен вид, тъй че децата да употребяват онлайн ресурсите, вместо да носят 7-8 килограмови раници. Ако някой желае, може да си носи учебника, само че в действителност в последно време цената на един първокласен таблет към този момент е съизмерима с цената на комплект учебници за гимназия. А и може би е даже по-евтин. Използваме и няколко просветителни платформи, посредством които учениците доста по-ефективно могат да получат спомагателна информация към главните си уроци. Едната от тях е " Google класна стая ", където учителите могат да качват спомагателни запаси, а и задания, които децата да вземат решение. Има и спомагателни разновидности - да вземем за пример от избран час да се качи задача, които децата да решат. Всеки клас си има своя виртуална класна стая. След избран час времето завършва, а децата получават в действително време резултата си и знаят къде са дали отговор вярно. Работим с няколко типа просветителни запаси, като някои от тях са от чужбина. Една неправителствена организация особено заплаща за превода на масивите на една от тях, тъй като може да се получи по този начин, че в Австрия тематиката за сърцето да се учи в девети клас, у нас в десети. Благодарение на българския превод и тази информация се подрежда в синхрон, тъй че и учители, и деца да я употребяват в съответния клас.
- Вие и тази година показахте в обществените мрежи посрещането на новите си учители. Какъв е Вашият аршин да подберете учител измежду толкоз доста претенденти?
- В интерес на истината, не бих споделил, че претендентите са толкоз доста. Поне по математика и естествени науки. По математика да вземем за пример по този начин и не успяхме да намерим добър претендент по обичайните канали и се наложи да прибегнем до обществените мрежи и до персонални контакти. Няма доста претенденти за учители по математика и естествени науки, даже в София. Виж, по български език и литература е друго, а по история имаше 30.
- Как успяхте да подберете един претендент сред 30?
- Смятам, че подбрах човек, който е млад и който е стимулиран да работи в тази специалност. Обикновено за мен значимото, когато предпочитам нов учител, е дали в него има креативна искра. Аз знам, че един човек с магистърска степен по история има научната подготовка да преподава от пети до седми клас. Затова и за мен по-важното е друго - дали и по какъв начин той ще може да комуникира с учениците. Как ще поддържа връзка с родителите. Обикновено запитвам претендентите какво друго биха създали, с цел да привлекат вниманието на учениците върху материала. Ако открия креативна искра, значи този човек би трябвало да бъде назначен. Тази година да вземем за пример, защото ние сме базово учебно заведение на Софийския университет, през нашите класове като стажанти минаха двадесетина студенти. Ние ги наблюдавахме и си харесахме част от тях. И от тази година са част от екипа ни.
- Тази година има нови изпити в десети клас. Как мислите, би трябвало ли изпитите да останат в същия формат?
- Изпитите в десети клас са нещо друго, тъй като те не служат за кандидатстване. само че аз постоянно съм казвал, че тези в седми и дванайсти клас служат за две неща - за премерване на добитите познания и за кандидатстване - т.е. ние използваме добитите познания, с цел да мерим две разнообразни неща. Това би трябвало да се промени.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР