Едва наесен може да се очаква туроператори да започнат да

...
Едва наесен може да се очаква туроператори да започнат да
Коментари Харесай

Най-рано наесен туроператори ще връщат пари за провалени почивки

Едва наесен може да се чака туроператори да стартират да връщат пари за предплатени почивки, които са се провалили заради ковид. По-голямата част от туристическите сътрудници обаче ще се възползват до последно от дадената пролонгация около изключителното състояние - 14-дневният срок за възобновяване на суми на потребителите беше удължен на 12 месеца.

Това предвидиха от Комисията за отбрана на потребителите.  " Хората би трябвало да преценяват добре всички варианти да получат отплата. Възможно е използването на ваучер за отмора на по-късен стадий или на друга опция за почивка, препоръчана от туроператора, да са по-подходящи от изчакването да си получат парите в брой ", разяснява тези дни пред БНР Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите.

Близо 200 000 българи са платили посредством туроператори 250 млн. лева за екскурзии и почивки в интервала от въвеждане на изключителното състояние - от 13 март до 31 май, регистрира Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

" Туристите, които са с пакетни почивки с платена обща цена за транспорт, нощувки и храна, би трябвало да знаят, че туроператорът носи отговорност за осъществяването на контракта ", уточни Арсенов. Ако поради изключителната обстановка и ковид пътуването не може да се реализира или хотелът е затворен, то туроператорът е длъжен да предложи следните три варианти за компенсация - ваучер " анулация на пътуването ", алтернативно пътешестване или връщане на парите в период от 12 месеца. Срокът бе гласуван с последните промени в Закона за здравето. Турпоператорите сега не връщат пари в брой, а оферират ваучери, които дават опция клиентите заплатили за екскурзии и почивки да ги осъществят в период до 2 години след повдигането на карантината.

" Много е значимо в тези условия и двете страни да са оптимално гъвкави и да проявят здрав разсъдък ", разяснява и Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори ". " Повече от ясно е, че в случай че на следващия ден всички изискат парите си, това ще е потрес за този бранш. И назад, в случай че туроператорите оферират единствено ваучери, те ще нарушат закона. Ако обаче проявят еластичност във връзка с интервала на отсрочената отмора, дестинациите, цените -  те ще завоюват правилни клиенти. А тези, които се пробват да заобиколят законите, ще си навлекат неприятна популярност ", разяснява още Николов. От " Активни консуматори " дават образец с самолетните компании, които към този момент оферират билети с отворени дати, с спомагателни благоприятни условия за чекиране на багаж и други екстри в опит да привлекат клиенти.

Възможна е и друга догадка за провалена отмора - екскурзиантът да се откаже от нея заради това, че някоя от услугите в туристическия пакет е изменена, без това да има връзка с ковид. Тогава влизат в действие общите разпореждания на контракта и на Закона за туризма, съгласно които потребителят има право да си получи парите в 14-дневен период от преустановяване на контракта.

Ако екскурзиантът самичък да се откаже да пътува, тъй като, примерно, се опасява да не се болести, тогава той трябва да контракти с туроператора какво се случва с направените към този момент разноски. " Отменяйки почивката, екскурзиантът ще загуби част от парите, които към този момент е платил, а най-вероятно ще заплати и неустойки ", разясни Арсенов. Затова съветът му е преди да се предприемат подобни дейности, да се ревизира какво тъкмо написа в контракта с туроператора.

За туристите, които сами са създали резервациите си за отмора - самолетни билети, хотели и други, без посредничеството на туроператори, нещата са малко по-сложни, предизвестяват от Комисията за отбрана на потребителите. Ако резервацията на хотела е била без алтернатива за гратис отменяне, няма какво да се направи, с цел да се спасят парите. " Внимавайте със периода на безплатната анулация - нормално той изтича една седмица преди настаняването ", предизвестяват от КЗП. Възможно е хотелът да е сложил и други условия за отменяне на резервации, в това число и начисляване на неустойки. 

По- друго стоят нещата със самолетните билети, където цената не позволява самостоятелно анулиране. Ако обаче полетът е анулиран от самолетната компания, има ред, по който тя би трябвало да възвърне парите.

От КЗП поучават, в случай че занапред желаеме сами да вършим резервация на хотел за почивка това лято, да проверим какви хигиенно-санитарни ограничения е подхванал той и какви са разпоредбите на работа в изискванията на ковид. Важно е да се знае при едно вероятно заразяване по какъв начин е проведено и за сметка на кой изолацията и лечението.

Задължително е когато се употребява пакетна услуга на туроператор да има включена и здравна туристическа застраховка. Туристът би трябвало да изиска в себе си копие от нея, поучават от КЗП. При независимо пътешестване здравната застраховка е доброволна. Ако не желаете да вършиме спомагателни разноски за такава застраховка, то рекомендацията е всеки, който пътува в границите на Европейски Съюз, да си извади европейска здравна карта, която подсигурява най-малък пакет здравна помощ във всяка една страна от съюза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР