Едва месец след като новият Закон за противодействие на корупцията

...
Едва месец след като новият Закон за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Две години гратис за общинарите, докато си оправят конфликтите на интереси

Едва месец откакто новият Закон за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, направен от държавното управление, беше обнародван в "Държавен вестник ", ръководещото болшинство в Народното събрание към този момент се готви да го промени. Поправката действително ще насърчи шуробаджанащината в локалната власт.

Причината е, че преди 10 дни Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки се оплака, че законът ѝ постанова ограничавания, напомня "Сега ". По новия закон общински консултант не може да взе участие в управата, надзорния или контролния съвет на търговски сдружения с общинско присъединяване или да работи като пълномощник, синдик, ликвидатор. Забранява се да бъде едноличен търговец, съучастник, акционер и други на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с неговата община, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия.

"България може да остане без общински съветници. Законът им не разрешава да вземат участие в търговски сдружения, които имат контракти с общините. Много от тях към този момент извършват отговорностите си непозволено ", съобщи пред БНР Красимира Германова, началник на локалния парламент в Созопол. От жалбата се разбра, че казусът е всеобщ и че доста съветници, да вземем за пример лекари, роптаят, че би трябвало да си скапват преференциалните контракти за наем на общински пространства да вземем за пример.

Поправките в закона са импортирани в понеделник в деловодството на Народното събрание от ръководителя на правната комисия на Народно събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му в комисията Христиан Митев ( "Обединени патриоти) ". Депутатите оферират да се даде гратисен период до 1 декември 2019 година общинските съветници да си оправят несъвместимостите и спора на ползи.

"Налага се да се планува интервал от време, в който претендентите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови условия ", написа в претекстовете към законопроекта. Според тях ще пострадат персонални лекари, които са наели кабинети от общината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР