Едва ли сте чували името на 26-годишната американска тенисистка Британи

...
Едва ли сте чували името на 26-годишната американска тенисистка Британи
Коментари Харесай

Тенисистка с аутизъм прави фурор на и извън корта


Едва ли сте чували името на 26-годишната американска тенисистка Британи Талярени, която прави възторг в шампионатите за хора с интелектуална неработоспособност или по-популярни с названието " без ограничавания ". Момичето се е родило с тежка форма на аутизъм.

Родителите й се били трансформирали в зомбита от недоспиване, до момента в който е била в ранна възраст. Британи се е будела посреднощ и с часове е крещяла и се е удряла по главата. Нищо не е било в положение да я успокои, с изключение на по-големият й брат Ей Джей, който Катрин и Майкър Талярени будели, с цел да пристигна при сестра си. С напредването на възрастта проблемите ставали повече. Детето не можело да се храни независимо, мъчно се движела, изпадала в нервност.

Лекарите предписали успокоителни, хормонални таблетки, витамини и посъветвали да я пратят на детска градина. Съветите не помогнали изключително. Родителите завели Британи на подробни проучвания,където й сложили диагноза тежка форма на аутизъм с нарушаване на слуха и диспраксия (синдром на несръчното дете, която се разделя най-общо казанона орална и моторна). Започнала терапия, която дала резултат.

На шестгодишна възраст Британи проговорила и се научила да държи лъжица в ръка. Мъките на фамилията траяли до 15-ата й година, когато инцидентно разкрили, че има гений за тенис. Тя попаднала на подготовка на брат си и се присъединила с триумф. Макар да не можела да си връзва връзките, това не й пречело да държи крепко ракетата и да връща топката от форхенд като Анди Мъри, по думите на създателя на придвижването " Атлети без граници " Бари Холман.

Британи стартира да взе участие в шампионати от 18-годишна и през 2014 реализира първия си интернационален триумф, като печели международното състезание под егидата на INAS (Международната федерация за хора с интелектуална инвалидност) във Франция. Тя става образец за подражателство, а майка й се гордее с достиженията й.

Любимият филм на тенисистката е " Разплата " с Бен Афлек, в който той извършва ролята на счетоводител-аутист, който пере парите на мафията. Аутизмът не пречи на Британи да е отворена към света. Тя подарява извоюваните хиляди долари от наградния фонд на шампионат във Флорида за оживелите след всеобщото ликвидиране в Орландо през юни 2016 година. Тогава бяха убити 50 души и ранени други 53 гости на нощен гей клуб. За постъпката си девойката получи влиятелната премия ESPY Award.

Сред най-известните спортисти с форма на аутизъм е и футболистът Лионел Меси. Той е страдал от синдрома на Аспергер. Справка в Уикипедия демонстрира, че това е психологично разстройство, характеризиращо се със обилни компликации в общественото взаимоотношение и невербалното другарство, придружени от лимитирани и повтарящи се модели на държание и ползи. То се отличава от други разстройства от аутистичния набор по относителното опазване на езиковото и познавателно развиване. Макар и да не са наложителни за диагнозата, постоянно се следят също физическа непохватност и нетипична приложимост на езика.

За хората, имащи синдром на Аспергер постоянно е характерен мощен, съвсем маниакален интерес към дадена област. В случая с Меси това е футболът, което беше очебийно от бразилската легенда Ромарио преди време.

" Синдромът на Аспергер разрешава на Меси да се концентрира извънредно върху футбола и да отделя малко внимание на останалите неща. Исак Нютон и Алберт Айнщайн са имали сходна вариация на аутизма. Надявам се и Меси да развие гения си като тях и да ни демонстрира прелестен футбол ", написа през 2013 година Ромарио и се оказа оракул, защото фактически аржентинецът не стопира да изумява.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР