Едва ли някой от нас може да отрече, че България

...
Едва ли някой от нас може да отрече, че България
Коментари Харесай

Любопитно: 15 интересни факта за любимата ни България

Едва ли някой от нас може да отхвърли, че България е една страна с богата история, която носи в себе си неповторима просвета, доста благосъстояния и изключителни забележителности. Именно те са това, с което би трябвало да се гордеем и да не забравяме, изключително в дни на тествания.

А знаете ли, че има някои неща у нас, които са първенци в целия свят и не могат да бъдат забелязани на никое място на друго място?

Вижте тези забавни обстоятелства за обичаната ни България, които може би не сте знаели преди този момент:

1. България е една от най-старите европейски страни, учредена през 681 година Оттогава страната ни е единствената, която не е променяла името си. Неин създател е хан Аспарух, който след разпадането на Велика България довежда част от прабългарските племена в днешните Бесарабия и Добруджа, където се съюзява с локалните славянски племена. Категоричната победа на прабългарите в борбата при Онгъла през 680 година води до сключване на кротичък контракт, с който Византия признава новосъздадената страна и се принуждава да ѝ заплаща налог.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Изглед от останките в първата българска столица – Плиска

2. България се подрежда на трето място в Европа по брой археологически монументи след Италия и Гърция.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Античен спектакъл (Пловдив)

3. Храм-паметникът Александър Невски е най-старата славянска православна черква в света.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

4. Българската войска в никакъв случай не е губила знамето си в борба.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

5. Кирилицата е основана от двама български монаси – Кирил и Методи през IX в. Тя е третата публична писменост на Европейски Съюз след присъединението на България в Общността на 1 януари 2007 година

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

6. В България е открито най-старото златно богатство. То е намерено във варненският халколитен некропол. Датира от края на 5-то и началото на 4-то хилядолетие прочие Хр. Смята се че находките от „ Варненското злато “ е най-старото софтуерно обработено злато в Европа и света. Този факт демонстрира, че в тази ранна ера на асимилиране на металообработването, на Балканите към този момент са съществували първи проблясъци на държавно формиране и се е появила царската институция. Съкровището включва 850 златни предмета: диадема, обеци, огърлица, нагръдник, гривни, колан, златен чук, жезъл, златен модел на „ бумеранг “ или „ сърп “, две златни пластинки представящи скотски фигурки, 30 стилизирани глави на рогато животно, златен астрагал (ашик). Т. нар. алегорични погребения на цар-жрец, който е вълшебник ковач. Предметите са били покрити със златотъкано було, украсено в краищата със златни приложения във формата на овнешки или кози рога. Положени са принадлежности – шило и длето. Съдържа още глинени „ маски “ на човешки лица, чиито детайли са означени със злато – очи, уста, зъби и нос. „ Лицата “ са богато украсени с диадеми, обеци, огърлица, а цялото лице е покрито със златотъкан воал, декориран с дребни златни мъниста. Количеството злато към днешна дата би се оценило на над половин милион лв., само че в действителност коства доста повече, поради историческата му стойност. На процедура е скъпо. Намереното злато е същинска сензация. По целият свят находките са известни с името „ Съкровището на Варненският халколитен некропол “, а цивилизацията, на която то е принадлежало „ Културна Варна “. Това е най-голямото количество на обработено злато от 5-то хилядолетие прочие Хр. в целия свят. Последните проучвания демонстрират, че варненското богатство е първото удостоверение за човешка мисъл на нашата планета. Колкото и необикновено да звучи, цивилизацията, която е живяла по нашите земи е познавала златното сечение Фи и цифрата Пи. Територията на днешна България е била населявана от могъщи цивилизации, притежаващи доста злато – знак на власт, разцвет и господство. Затова несъмнено е мотив за горделивост и историческо самочувствие.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

7. Древният български календар се смята за един от най-точните в света. Източникът, от който се черпи информация за календарна система на прабългарите, е така наречен Именник на българските ханове. В този къс текст, открит в Русия, има 12 двойки думи на прабългарски език, които може би значат календарни понятия. За свързването им с действителни събития се употребяват документите на византийските историци за описаните в Именника събития. Приема се, че календарът е прабългарски, тъй като имената на владетелите са със сигурен прабългарски генезис.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Именник на българските ханове

8. Пловдив е най-старият град в Европа.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Небет тепе в Пловдив

9. Българската национална ария „ Излел е Дельо Хайдутин “ е изпратена в Космоса на борда на американската галактическа сонда „ Вояджър “.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Сондата „ Вояджър “ и корицата на златната плоча с нейните указания за извънземни. Снимка: НАСА/JPL

10. Почти една трета от България е покрита с гори.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

11. Военновъздушните сили на България създадоха първата военновъздушна бомба във военната история. Бомбата е употребена през Първата балканска война на 16 октомври 1912 година

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Самолетът „ Албатрос “, с който Радул Милков и Продан Таракчиев прелитат над Одрин на 16 октомври 1912 година (Снимка: Изгубената България)

12. Първата жена в света, взела участие във боен полет, е българката Райна Касабова.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

13. Най-високият връх на Балканския полуостров е връх Мусала, който се издига на 2925 метра над морското ниво.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България Връх Мусала (Снимка: Deyan Vasilev)

14. България създава до 85% от розовото масло в света. Розите, отглеждани в Розовата котловина на България (Казанлък), са съществена съставна част в производството на парфюми.

 Любопитно: 15 забавни обстоятелството за обичаната ни България

15. Българското кисело мляко е най-хубавото в света. Бактерията Lactobacillus bulgaricus се среща единствено в България.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР