Едва ли някога ще се повтори подкрепата, дошла след 1989

...
Едва ли някога ще се повтори подкрепата, дошла след 1989
Коментари Харесай

Състезание по растеж за догонващи


Едва ли в миналото ще се повтори поддръжката, пристигнала след 1989 година

МВФ предложи държавното управление и Народното събрание да се концентрират върху възстановяване работата на данъчната администрация

Българските политици и мениджъри не са съумели да я подобрят за времето на участие в Европейски Съюз, демонстрира изследване на швейцарския институт за развиване на ръководството

Румъния надскочи упованията с нарастване от 5.6% на годишна база

- МВФ към този момент предизвести, че без политически и институционални промени районът ще догонва още дълго по този начин стремежи западен стандарт

Районът на Централна и Източна Европа постоянно е апетитен с пръст поради проблемите си. Сега обаче настроенията са приповдигнати - растежът надвишава този на останалите в Европейски Съюз, както и прогнозите на анализторите. А Financial Times бодро изяснява по какъв начин на никое място по света не се следят такива внезапни и положителни промени в упованията за икономическо развиване.

Какво се промени? Няма едно нещо, като в района всеки малко или повече взима от възобновяване на еврозоната, внезапният скок на световната търговия, европейските фондове, падаща безработица и възвръщащо се предпочитание за ползване при семействата. Резултатът е възобновяване, почнало още през 2015 година, което в този момент се форсира. На фона на междинен растеж на Брутният вътрешен продукт от 1.9% в Европейския съюз през 2016 година, България, Словакия и Румъния са с над 3.3%. А през първото тримесечие на тази година последната доближава и 5.7%.
България би могла да се нарежда по средата измежду останалите страни в района - растежът на стопанската система е добър, само че по-важното е, че е уравновесен, съгласно Любомир Митов, основен икономист на Unicredit за Централна и Източна Европа

Фотограф:
Въпреки похвалите, трезво видяно, растежите в този момент са на половината на това, което страните от ЦИЕ реализираха преди 2008 година Благоприятните условия от оня интервал няма да се повторят скоро, а по скоро назрява общия им проблем - загубата на дипломиран личен състав, която към този момент се сочи като сериозна спирачка за растежа. Затова и Поул Томсен, началник на европейския департамент на Международния валутен фонд предизвести, че без политически и институционални промени, Източна Европа ще догонва още дълго по този начин стремежи западен стандарт.

Къде сме

С 3.4% растеж на стопанската система през предходната година България се подрежда на второ място (след Румъния) по най-голям Брутният вътрешен продукт по отношение на останалите страни от Източна Европа, които са в Европейския съюз. През първото тримесечие на 2017 година има леко ускоряване до 3.9%, само че другите стопански системи са още по-бързи, а консенсусните прогнози за района през тази и идната година слагат България след Румъния, Полша, Словакия и Унгария (виж графиката). В съпоставяне с тези страни в България експортният капацитет е стеснен, е мнението на анализатор. Разликата е, че те съумяха да привлекат повече вложения в промишлеността. Те излизат от рецесията по-скоростно, тъй като и минаха по-трудно през нея - Румъния потърси помощ от МВФ, в Унгария икономическите проблеми доведоха на власт популисти като Виктор Орбан и така нататък

" България би могла да се нарежда по средата измежду останалите страни в района - растежът на стопанската система е добър, само че по-важното е, че е добре уравновесен ", споделя Любомир Митов, основен икономист на Unicredit за района на Централна и Източна Европа. Той добавя, че в множеството страни от района има един съответен мотор на растежа. Например в Унгария е особено бързото асимилиране на европейски пари, което подтиква стопанската система, само че е под въпрос какво ще стане след 2019-2020 година, когато фондовете бъдат фрапантно намалени. В Румъния мотор е " безумната политика на държавното управление и внезапното покачване на заплатите, до момента в който в Чехия, България и Словакия има баланс - частно ползване, частни вложения и експорт, което предотвратява изкривявания в стопанската система ", споделя Митов.

В един от своите последни разбори от Уникредит Булбанк допълват, че възобновяване на България продължава да е в по-малко напреднала фаза. Растежът не е за сметка на утежняване на салдото по настоящата сметка или равнищата на задлъжнялост, " което допуска, че възобновяване у нас протича по-бавно, само че в това време е по-устойчиво спрямо останалите страни, членки на Европейски Съюз от ЦИЕ ".

Минус за България на фона на останалите от групата на растящите е слабото начало на новия програмен интервал. Миналата година асимилиране на европейски средства на процедура нямаше. " Нямаше и доста подготвени планове, за които да се харчи след 2015 година Например пари за автомагистрала " Струма " има, само че подготвена социална поръчка няма ", разяснява Лъчезар Богданов от Industry Watch. Според него занапред стартира възобновяване на капиталовата и кредитна интензивност. " Много от вложителите, които към този момент са навлезли на пазара, отварят втори фабрики, а и притеглят други компании от бранша да влагат тук. Нужно е време, до момента в който една страна откри известност и познаваемост. Ако го нямаше политическия риск и рискът, обвързван с върховенството на закона и правната сигурност, може би тези резултати щяха да се усетят по-бързо ", добавя икономистът.

Според Митов разликата сред евентуалния и действителния напредък на стопанската система на България ще се затвори следващата година, като доближи 3.7-3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт. " След това обаче ще стартира да пада заради неприятното качество на вложенията и демографските проблеми на страната ", добавя той.

Вечното дерби с Румъния

Ако има страна, с която обичаме да се съпоставяме, то това е северната ни съседка. България и Румъния влязоха дружно в Европейски Съюз и до 2008 година се развиваха паралелно. Сега, в случай че се гледат единствено сухите данни на статистиката, наподобява, че Букурещ е доста по-напред: стопанската система на страната през предходната година пораства с 4.8%, заплатите се усилват с много по-бързи темпове, вложенията също.
Поглед в малко по-голяма дълбочина обаче дава по-различен фокус от механичното сравнение на цифри. Растежът в Румъния от 2014 година насам е задвижван от потреблението, което единствено по себе си е добра вест. Начинът, по който то е подтиквано - посредством напън върху обществените финанси, съгласно някои анализатори е проблематично. От приходната страна на бюджета стои фрапантно намаляване в Данък добавена стойност - с 4 прочие п. през предходната година, а има проекти и за в допълнение понижение с още 1 прочие п. през тази, показва еврокомисията. В разходната част стои внезапно нарастване с 15-20% на пенсиите, минималната заплата и възнагражденията в обществения бранш. Резултатът: стопански растеж в кратковременен проект, само че и разпад на устойчивостта на обществените финанси в средносрочен.
" Това, което направиха румънците, е безумно. Румъния тази година ще има недостиг от най-малко 4% по настоящата си сметка. Темповете, с които развиват дефицити, стартират да основават проблеми за непознатите вложители и ще си платят сметката за това след време. Този растеж не може да бъде поддържан. Не приказвам за рецесия, само че при бюджетен недостиг от над 3% ще настъпи стягане на кранчето от страна на Европейски Съюз ", е мнението на Митов.
Европейска комисия също предвижда фрапантно закъснение на темпа растежна Румъния - до 3.7% през 2018 година Според комисията позитивният резултат от фискалните тласъци освен че ще бъде стеснен, а без структурни промени ще се обърне и в отрицателен.
Румъния разчита в по-малка степен на импорт на първоначални енергоресурси и надлежно е по-малко подвластна от политиката на Русия. Демографски страната също стои по-добре, изключително като се имат поради по-ниските темпове, с които понижава популацията в трудоспособна възраст в Румъния спрямо България, споделя Кристофор Павлов, основен икономист, УниКредит Булбанк

Фотограф:
Други анализатори са на мнение, че фискалната политика на северната ни съседка носи опасности, само че резултатите от насочването на всички изгоди от стабилизирането на обществените финанси към хората с ниски и междинни приходи, са окуражаващи. " Ръстът на приходите в обществения бранш се придвижи и в частния, без да повлияе на конкурентоспособността на износа. Увеличението на приходите направи Румъния забавна за вложители, които са ориентирани към вътрешния пазар. В момента четири от всеки пет вложения, които се вършат на Балканите, отиват в Румъния, а темповете на конвергенция на приходите са най-високите за всички стопански системи от ЦИЕ ", разяснява Кристофор Павлов, основен икономист за Уникредит Булбанк. Но добавя, че нарастването на минималната заплата заплашва конкурентособността на секторите, които разчитат на ниско дипломиран труд, като се вижда експорт на работни места при производството на храни, облекла и текстил. Страната е мощно подложена на критика и за проектите си да отстрани частните пенсионни фондове по сходство на Полша и Унгария.
Много от вложителите, които към този момент са навлезли на пазара, отварят втори фабрики, а и притеглят други компании от бранша да влагат тук. Нужно е време, до момента в който една страна откри известност и познаваемост. Ако го нямаше политическия риск и рискът, обвързван с върховенството на закона в България, може би тези резултати щяха да се усетят по-бързо, съгласно Лъчезар Богданов от Industry Watch

Фотограф:
Според Павлов има още няколко фактора отвън фискалната политика в интерес на по-доброто показване на Румъния – стопанската система й е по-малко енергоемка от българската. " Румъния разчита в по-малка степен на импорт на първоначални енергоресурси и надлежно е по-малко подвластна от политиката на Русия. Демографски страната също стои по-добре, изключително като се имат поради по-ниските темпове, с които понижава популацията в трудоспособна възраст в Румъния спрямо България ", добавя Павлов. Той показва и още една разлика, видна за всеки - северната ни съседка " сякаш съумя да откри метод да дисциплинира политическите елити, като промени разпоредбите за работа на правораздавателната система. Корупцията очевидно понижава, възприятието за безотговорност също. Това е нещо, което липсва в България и е фактор, който притегля по-качествени вложители там ", уверен е Павлов, който дълготрайно е по-скоро оптимист - планува, че след 10-15 години България ще стигне 70% от междинния приход в Европейски Съюз (при 48% през 2016 г.).

Има напредък, няма хора

Освен че порастват относително бързо, страните от района (колкото и да са различни) имат общ проблем - загубата на дипломиран личен състав. По оценки на МВФ за последния малко повече от четвърт век ЦИЕ е била напусната от към 20 млн. души, или 5-6% от популацията ѝ. Половината от унгарските и четвърт от полските индустриални компании споделят в този момент, че дефицитът на личен състав лимитира производството им и спъва вложенията. Подобно е ситуацията и в България, която от ден на ден ще би трябвало да се конкурира с другите по тази линия и да се бори да притегля освен вложители само че и служащи. А рецептата е ясна - политика за квалифициране на хората, понижаване на бюрокрацията, по-добра правосъдна система и по-малко корупция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР