Едва ли някога природата ще спре да ни изумява с

...
Едва ли някога природата ще спре да ни изумява с
Коментари Харесай

Колко дълбоко плува най-дълбоководната риба

Едва ли в миналото природата ще спре да ни изумява с уникалността си. Примерите са доста, а най-пресният е от тези дни, когато бе подложен нов международен връх за риба, снимана на най-голяма дълбочина.

Морски биолози от University of Western Australia (UWA) и Tokyo University of Marine Science and Technology (TUMSAT) са правили рутинни потапяния на специфични сонди в котловина край крайбрежията на Япония, които са били част от двумесечно проучване.

Така на дълбочина от 8336 метра са били снимани няколко екземпляра от вида Pseudoliparis, известни като риба охлюв. С това е подложен и международен връх, приет от Гинес, за риба, снимана на най-голяма дълбочина. До то този миг върхът за риба, снимана на най-голяма дълбочина, бе подложен пред 2017 година - 7703 метра под морското равнище в Марианската котловина.
Deepest fish - Pseudoliparis snailfish at 8,336 metres (27,349 ft)
Само няколко дни по-късно при ново потапяне са били уловени две риби от същия тип на дълбочина от 8022 метра. Също нещо, което досега не се бе случвало. Всъщност въпросната експедиция и открития са се случили през август 2022 година, само че едвам в този момент разбираме за тях.

Интересното е, че водещ откривател е бил професор Алан Джеймисън, чиято компетентност са морски организми, които живеят на повече от 6000 метра дълбочина. И това е следващ връх за него, като досега точно той е отривал най-дълбоко живеещи калмари (6212 метра) и октоподи (6957 метра).

Според Джеймисън, температурата на водата играе значима роля в това какъв брой надълбоко могат да плуват рибите. Падините край крайбрежията на Япония пък хем са задоволително дълбоки, хем са доста по-топли в съпоставяне с Марианската котловина да вземем за пример, където е подложен предния връх. 

Той споделя още, че с изключение на рибата охлюв, другите два типа риби, които могат да се срещнат на дълбочина под 7000 метра, са Macrouridae и Ophididae. Според Guinness World Records, някои риби охлюви са съумели да преминат дълбочината преграда, сложена пред други с помощта на редица акомодации.

Като да вземем за пример обстоятелството, че имат хрущялен скелет и празнини в черепите си, които им разрешават да устоят на огромното налягане, което на 8000 метра може да надвиши 800 пъти това на повърхността. Джеймисън добавя, че има над 300 типа риби охлюви, като множеството от тях живеят в плитчините.

Все още липсва научно пояснение за еволюцията на дълбоководните типове, само че неналичието на плавателен мехур, желатиновото им тяло и потреблението на дребни ракообразни са също измежду евентуалните аргументи за триумфа им в дълбоки води.

И въпреки професор Алан Джеймисън да не желае да вади на повърхността риби от дълбините, а да ги учи посредством сниманите фрагменти, му се постанова. Около две риби са задоволителни за проучванията му, с цел да разбере какво ядат и по какъв начин оцеляват при такива рискови условия. 

Пред CNN, Джеймисън коментира, че сходни проучвания са доста значими и забавни, само че те имат своята висока цена и по тази причина не могат да бъдат реализирани толкоз постоянно, колкото би му се желало. Според него сглобяването и експлоатацията на всеки от модулите, които биват спускани в океана, коства към 200 000 $.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР