Едва ли някога Лука Модрич си е представял как точно

...
Едва ли някога Лука Модрич си е представял как точно
Коментари Харесай

Лука Модрич - футболният герой, който все още не може да спечели любовта на хърватите

Едва ли в миналото Лука Модрич си е представял по какъв начин тъкмо би се чувствал, в случай че бъде избран за най-хубав състезател на международно състезание по футбол. И надали би желал да се усеща по този начин, както сега.

Капитанът на хърватския народен тим получи наградата за №1 на мондиала, само че това стана след изгубения край против Франция (2:4). Хърватите реализираха паметен триумф, като записаха най-хубавото си класиране в историята, само че не можаха да създадат последната крачка към безспорното футболно благополучие.

" Играхме добре и мисля, че бяхме по-добрият тим, само че от време на време по-добрият не печели. Трябва да се гордеем с представянето си, което обаче не беше задоволително, с цел да победим. Горд съм, че завоювах премията, само че това, което желаех, беше международната купа ", сподели Модрич.

В Русия футболистът на " Реал " (Мадрид) се трансформира в лицето на хърватския народен тим и с играта си завоюва уважението на феновете и експертите по света. А евентуално... и на тези в страната си.

Интересен акцент към сполучливата кариера на Модрич е това, че той надалеч не е от най-обичаните футболисти в Хърватия. Част от ентусиастите го подлагат на критика поради близостта му с някогашния президент на " Динамо " (Загреб) Здравко Мамич и противоречивото му държание по време на правосъдния развой, което го сложи пред угрозата да получи петгодишна присъда.

От сложното детство към футбола

Като огромна част от децата, израснали в тази част от Балканите по това време, Модрич има мъчно детство. Със фамилията му стават бежанци поради войната, откакто на 8 декември 1991 година родният му Модричи е нападнат и дядо му, на който е кръстен, е погубен. Това принуждава фамилията му да напусне дома си.

 Лука Модрич - футболният воин, който към момента не може да завоюва любовта на хърватите
© Reuters

" Когато войната стартира, станахме бежанци. Беше доста тежко време. Бях на шест години. Спомням си доста ясно тези моменти, макар че това е нещо, което не искаш да помниш, нито да мислиш за него ", споделя Модрич пред " Сън " преди 10 години.

Семейството му заживява в хотел в Задар, като живее оскъдно. Въпреки това се демонстрира любовта на Модрич към футбола. Според хърватски медии той стартира първите си футболни стъпки на паркинг.

" Войната ме направи по-силен. Беше доста мъчно за мен и фамилията ми. Не желая да нося това със себе си вечно, само че и не желая да го не помня ", споделя футболистът.

Въпреки компликациите фамилията му го поддържа и той стартира да тренира в " Задар ". Модрич демонстрира гений и през 2001 година минава в " Динамо " (Загреб).

Обичан и подложен на критика

Две години по-късно той се изкачва в мъжкия тим на " Динамо ", като към този момент е част и от националните тимове на Хърватия в другите възрастови групи.

Konačno je i kontra došla na stadion pic.twitter.com/vavQIeuG1S
— strings_kings (@strings_kings) June 16, 2018
Пътят на Модрич се открива през 2008 година с трансфер в " Тотнъм ", където изиграва близо 130 мача. Четири години по-късно идва ред и на прехвърлянето в " Реал " (Мадрид).

През 2015 година управляващите в Хърватия оповестиха, че проверяват Здравко Мамич за финансови злоупотреби и укриване на налози. В проблема попадна и прехвърлянето на Модрич от " Динамо " в " Тотнъм ".

По-късно процесът накърни облика на Модрич измежду хърватите поради нетърпимостта им към корупцията. В съда той декларирал, че " не се сеща " за елементи към контракта си. По здания в Загреб се появиха обидни надписи против футболиста, както и такива с посланието: " Лука, някой ден ще се сетиш ".

Дори на международното в Русия почитатели демонстрираха, че не са загърбили отношението си. В " Туитър " се появи фотография на ентусиаст с фланелка с номера на Модрич, само че вместо името му на гърба е изписано " Не се сещам ".

Преди мача с Нигерия в груповата фаза на международното кореспондент на " Гардиън " попитал капитана на хърватите дали казусът не му се отразява. " Нищо по-умно ли няма да попитате ", отвърнал полузащитникът. " Това е международно състезание, не става въпрос за други тематики. Колко време се готвихте да зададете този въпрос ", добавил той.

Вълнуващите летни страсти евентуално ще накарат доста хора в страната да трансформират настройките си към Модрич. Капитанът на хърватския тим изигра доста мощно състезание и заслужи премията за най-хубав в шампионата. С представянето си той имаше основна роля по пътя към финала.

След него остана разочарованието от загубата, само че и удовлетворението от историческото показване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (471)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР