Едва ли не сте чували за подправката кориандър, а може

...
Едва ли не сте чували за подправката кориандър, а може
Коментари Харесай

Полезните свойства на кориандъра

Едва ли не сте чували за подправката кориандър, а може би участва и в кухнята ви. Кориандърът е едногодишно растение, от което в кулинарията необятно се употребяват сушените плодове и свежите му листа, а в Тайланд се използват даже и корените.

Вкусът на пресните листа е радикално друг от този на изсушените семена. Листата и стеблата имат пресен, само че доста мощен цитрусов усет, който е нетърпим за извънредно доста хора в света.

Още античните хора са разкрили, че кориандърът е извънредно потребен за възстановяване на цялостното положение на организма на здравия човек. Когато налице са проблеми, потвърдено е, че той сполучливо се оправя с язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и с гастрит.

Вижте по какъв начин да отгледате кориандър в саксия

Плодовете на растението подкрепят функционалностите на храносмилателната система, стимулирайки перисталтиката на червата, като по този метод покачват апетита и успокояват болката. Именно заради това се ползва с триумф като средство за унищожаване на газовете в стомаха и за лекуване на мързеливи вътрешности, запек и липса на вкус.

Системата Аюрведа твърди, че кориандърът усъвършенства храносмилането и е доста допустимо да помогне за възстановяване на положението на хора с заболяването на Крон. Листата също имат охлаждащи свойства, което може да се окаже доста потребно за тези, които обичат да похапват люто.

 Полезните свойства на кориандъра

Кориандърът оказва помощ и на хората с невродегенеративни болести. Също по този начин той е от изгода и при възпаления на очите, раздразнения. Може да се вършат компреси с листа на кориандър върху очите.

Диоскорид - гръцки доктор и създател на редица книги за лечебните свойства на растенията, има вяра, че използването му покачва мъжката потентност. Основателят на научната медицина Хипократ го предписвал като медикамент, само че също по този начин е препоръчвал с него да се ароматизират виновността, с което доста се увеличавал потребният им резултат.

Българската национална медицина предлага кориандъра при:

- болки в стомаха и червата;

- диария;

- кашлица;

- задух;

- повръщане;

- бронхит.

Външно билката се употребява за налагане при разнообразни възпаления, циреи, гнойни рани, както и при ревматизъм и болки в ставите. Във фармацевтичната промишленост семената се употребяват за възстановяване усета на медикаментите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР