Едва ли има привърженик на футбола у нас, който не

...
Едва ли има привърженик на футбола у нас, който не
Коментари Харесай

Бонев посочи най-добрите треньори у нас

Едва ли има последовател на футбола у нас, който не си тананика понякога рефрена “Зума има тежката дума ”… Христо Бонев се съгласи да каже “тежката дума ” за старта на обичания му Локо Пд, обстановката на “Лаута ” и упованията му за развиването на сезона. Ето какво съобщи именитият футболист и треньор за “Тема Спорт ”.
Прочетете още
- Г-н Бонев, по какъв начин оценявате старта на Локо Пд? След първите 6 кръга отборът дели първото място с Черно море…

– Приятно съм сюрпризиран от класирането и представянето на тима, въпреки това да не е ненадейно. Следя работата на Александър Томаш с играчите. Основната причина за постигнатите резултати е, че старши треньорът съумя да притегли в състава футболисти, които доста бързо се вписаха в тима и в стила на игра. От друга страна Томаш съумя да построи колектив и да сътвори отлична атмосфера в съблекалнята, което се придвижи и на терена. Много ми подхожда това, че неговите думи за потребността от отговорност и да вложиш сърцето си, с цел да победиш, към този момент ги виждам по време на мачовете.

Големият удар на управлението е, че му дадоха време и опция да работи и развива концепциите си. Той е млад, окуражен, способен човек и го чака ярко бъдеще. Виждате какво се случва в другите тимове, където сменят наставниците при всяка неверна стъпка. Томаш сигурно ще има своите сложни моменти, тъй като когато тимът побеждава – герои са играчите, само че когато губи – отговорен е треньорът.

- Започнаха сравненията с шампионския сезон. Има ли Локомотив сили за нещо съществено след тези 5 следващи победи?

– Не мисля, че някой в управлението, нито Томаш счита, че занапред можем да приказваме за шампионска година. Мечтите са доста хубаво нещо, само че това се реализира извънредно мъчно и не можем да вършим такива съпоставения.

- Самият Томаш сподели – излизаме всеки мач за победа и желаеме да радваме публиката…

– Според мен отношението му е доста вярно. От една страна, той желае да активизира играчите, а от друга, да смъкна от плещите им големия товар, обвързван с слагането и постигането на съответно класиране. Виждаме, че методът му накара футболистите да творят на терена и да се забавляват Той ги накара първо да изпитват наслаждение от това, което вършат. В играта на Локомотив се вижда страст и пристрастеност, което не остава неусетно от нашата фантастична аудитория и тяхната оценка си проличава най-много от цялостните трибуни.

- Фаворитите за призовите места стартираха по-тромаво. Това дава ли повече шансове на Локо Пд и Черно море?

– Повечето тимове направиха сериозна селекция и привлякоха основно задгранични играчи, които да покачат класата. Използвам случая, с цел да поздравя Илиан Илиев, който бе мой футболист, до момента в който бях селекционер на националния тим. Той изнесе лекция на Лудогорец, а в тима му имаше задоволително български момчета. Гледах и се радвах на представянето на футболисти, чиито имена приключват на “ов ” и “ев ”. Смятам, че всички на „ Лаута “ си дават ясна сметка, че работата на Томаш носи прелестни резултати. А Локо Пд и Черно море са на върха в класирането, тъй като имат най-хубавите треньори, а те съумяват да компенсират разликата в бюджетите, опциите и изискванията.

- В един миг тази победна серия ще свърши. Може ли да чакаме тогава отлив на публиката?

– Тези футболисти, които пазят цветовете на Локомотив, са щастливци, тъй като нашата аудитория не се интересува от самия резултат. Отборът е имал доста сложни моменти през годините, само че любовта на почитателите постоянно се е усещала, тъй като те не се въздействат толкоз от това, което написа на таблото, а желаят да виждат пристрастеност и хъс. Много хора се учудват на държанието на нашите последователи, само че всичко се корени в оня надпис “Верни до гибел ”. Именно заради тази причина публиката на Локомотив не би освиркала или обидила треньорите и играчите, когато вижда, че те дават всичко от себе си за черно-бялата идея. В тежките моменти нашите почитатели се изтезават, само че стискат болката в себе си, с цел да не огорчат футболистите. Неизменно ще пристигна мигът, в който ще загубим точки, само че това не е толкоз значимо. Ако продължи да се работи все по този начин старателно, резултатите ще дойдат и позитивните страсти ще са доста повече.

- Говорим за фантазии, само че бяха продадени съществени играчи като Зебли и Матеус. Това несъмнено е удар по отбора…

– При всички положения двамата ще липсват и раздялата с тях ще се отрази. Те бяха съществени играчи. Особено Матеус бе измежду водачите и може би най-хубавият на този пост в България. Разбирам и желанието на притежателя за прехвърляния, които ще оказват помощ за издръжката, само че би трябвало да се регистрира, че Матеус бе доста значим футболист.

- Имаше леко напрежение в клуба сред притежатели и почитатели, само че като че ли всичко към този момент е изгладено. Дадохте ли някакъв съвет? Все отново вие сте легендата и обединителната фигура на “Лаута ”…

– С хората от “Money + ” нямам толкоз контакти и връзки, само че молбата ми към Христо Крушарски беше по най-бързия метод да се изгладят взаимоотношенията и съм благополучен, че той ме послуша и го направиха. Именно това изигра основна роля в подобряването на цялостния климат в тима. Поради тази причина желая да пожелая на Крушарски, на който всички завиждат за триумфите с Локомотив, да реализира и това, което направи Георги Илиев през 2004-та и тогава щастието ще е цялостно (смее се).

- Как приемате наличието на Павел Колев в клуба?

– Бях чел и слушал за него, когато работеше в Левски и в БФС, само че след идването му в Локомотив и в ежедневните ни контакти в действителност прелестно ме изненада и остави превъзходни усещания в мен. Той е извънредно способен и е човек, който знае какво желае и по какъв начин да го реализира. Много е хубаво, че отдръпна подадената оставка и ще продължи да работи за положителното на тима.

- Илко Пиргов от терена се реалокира на поста състезателен шеф. Какво ще го посъветвате?

– Илко, като се изключи че е любим на публиката, е и мое момче. Той е извънредно работлив, почтен, колегиален, виновен младеж. Огромен плюс за клуба е, че той ще бъде част от управлението, тъй като сходни характери мъчно се намират и са необичайност в българския футбол. Разбираемо е, че хората го обичат и се радват повече от него за това предопределение. Павел Колев съобщи, че на този стадий в школата няма подготвени играчи за първия тим, само че след година, две или три Локомотив ще има потребност от новия Митко Илиев.

- Какво ще посъветвате младите, които трябват да продължат пътя?

– Надявам се господин Крушарски да продължи да се грижи и подтиква работата в школата. И когато се основат положителни условия за работа, със старанието, което поставят треньорите там, да забележим повече момчета, които са наши чеда в първия тим. За развиването на тези деца би трябвало да се вземе и някакво решение от БФС, с цел да се подтиква налагането на българското за сметка на играчи от чужбина. На младите ще кажа, че първо би трябвало да знаят, че Локомотив е институция и че футболът би трябвало да носи наслаждение първо на тях. Трябва да дават цялото си сърце, да бъдат виновни, работливи и упорити в тренировките. Никога да не се задоволяват с дребните победи и постигнатото през днешния ден, а за на следващия ден да имат сложена нова, по-висока цел.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР