Едва ли има много хора, които да не са чували

...
Едва ли има много хора, които да не са чували
Коментари Харесай

Необичайният случай на първата златната треска, която обхвана Америка

Едва ли има доста хора, които да не са чували названието " златна тресчица ". Вероятно съвсем всеки от тях свързва тези думи с историята на Съединени американски щати. Едва ли обаче са доста тези, които са се замисляли по-сериозно над въпроса от кое място идва понятието Златна тресчица. То придобива голяма известност в Америка в края на 19 век и е по-известно като " Калифорнийска златна тресчица ".

Тя е последвана и от други " златни тресчици ", като Колорадската да вземем за пример, само че когато приказваме за Американска златна тресчица нормално става въпрос точно за Калифорния.

Какво провокира треската за злато и за какво тя е неизменима част от американската история?

Предизвикана е от човешката жадност за бързо замогване и в исторически проект се явява най-голямата миграция на население от съвсем целия свят към САЩ за този интервал от време.

През 1842 година е намерено малко парче злато в тогавашната американска пустота, която по нищо не напомняла днешния мегаполис Сан Франциско в Калифорния.

Но същинското начало на Калифорнийската златна тресчица е белязано от две събития - на 24 януари 1848 година Дж. Уилсън Маршал, служащ в дъскорезница, открива под нея цяла буца злато (според някои източници даже са 2 буци) и въпреки да желае това да остане в загадка, слуховете доближават до локалния вестник, който стартира да споделя историята, че под дъскорезница се крият цели камари от злато.

Tова е мотив в края на същата година тогавашният американски президент Джеймс Полк да оповести пред Конгреса на Съединени американски щати, че в Северна Калифорния фактически има големи находища от злато.

Интересът към тази вест бил невъобразим до този миг. Хора от всички елементи на Америка, Хаваите, Чили, Мексико, Перу и даже от отдалечен Китай почнали да прииждат към Калифорния, оставяйки фамилиите си и продавайки всичко налично, в търсене на огромно благосъстояние.

Започнала да се строи и железопътна линия, макар че множеството прииждащи, които по-късно били наречени " аргонавти ", предпочитали пътя по вода, тъй като не отнемал толкоз доста време.

Сан Франциско - от недодялан град в мегаполис

За потребностите на целия този поток от хора едно малко до този миг градче трансформирало напълно образа си - там се появили доста сладкарници, кръчми, питейни заведения, бръснарници и бардаци. Казано другояче, локалният бизнес процъфтявал.

През 1854 година обаче златните находища почнали да се изчерпват, а през 1858 година златото се трансформирало в мираж.

Въпреки това, през 1848 година популацията на Калифорния било към 170 000 души. Точно 10 години по-късно то повишено на към 380 000. Огромна миграция, провокирана от човешката жадност за благосъстояние и трансформирала един дребен недодялан град в един от най-големите и колоритни мегаполиси в света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР