Едва ли има мъж на тази планета, на когото му

...
Едва ли има мъж на тази планета, на когото му
Коментари Харесай

10 любопитни факта за презервативите

Едва ли има мъж на тази планета, на който му харесва да употребява презерватив по време на секс. Статистиката обаче демонстрира, че броят на заболелите от ХИВ се усилва с по 40 хиляди души на година, а презервативът е най-разпространеното и най-сигурно средство за предотвратяване от заболяването.

Въпросът дали кондомът е употребен в антични времена, е дискутиран доста от археолози и историци. В античния Египет, Гърция и Рим предпазването от нежелана бременност се е смятало за обвързване на дамите и единствените писмени сведения са за способи за женска контрацепция.

Най-ранното несъмнено изложение на приложимост на презерватив като средство за предотвратяване от полово излъчени заболявания е направено през XVI век в Италия от Габриеле Фалопио в неговия етюд за сифилиса. Фалопио твърди, че използването на ленен презерватив, преди този момент потънал в химичен разтвор и оставен да изсъхне, е ефикасно средство за предотвратяване от сифилис.

Първите сведения за употребатата на кондомите като средство за предотвратяване от нежелана бременност са от книгата „ De iustitia et iure “ („ Правосъдие и закон “), написана през 1605 година от теолога Леонардус Лесиус, който жигосва презерватива като аморален. Ето още 10 любопитни обстоятелството за презервативите.

1. Първите презервативи са се употребявали напълно като средство против зачеване. Те се появяват още в Древността и са направени от лен или животинска кожа (най-често пикочен мехур или черво). Ленените се придържат към пениса благодарение на панделка.

2. Все още не е явен произходът на думата „ кондом “. Най-вероятното пояснение е, че е от латинското „ condos “, което значи „ съд “, „ резервоар “ и „ влагалище “. Все отново има и други догатки – да вземем за пример, че в двора на британския крал Чарлз II имало човек, наименуван лекар Кондом или Контон. Работата му била да доставя сластния крал с калъфи, направени от животинска кожа, т.е. презервативи, които да защищават краля от инфекции при многото му заигравки с проститутки, както и от ненужното основаване на кандидати за трона. Все отново не са открити доказателства за съществуването на сходен лекар.

3. Има данни, че до 15 век в Япония са се правели презервативи от черупка на костенурка и от скотски рога. Едва през 15 век холандците донесли в страната на изгряващото слънце кожени презервативи.

4. Ранните презервативи – от Древността до 19 век – постоянно били по-скоро като шапчици, покриващи единствено главичката на пениса. Обикновено обаче дребният им размер обезсмислял носенето им, тъй като в сюблимния миг те просто се изхлузвали.

5. В началото на 17 век един теолог от името на Католическата черква написа евентуално първото съчинение, в която осъжда презерватива поради това, че защищава от бременност и по този метод се меси в Божиите каузи.

6. През 17 век презервативите били много скъпи и по тази причина били за многократна приложимост .

7. Презервативите получават едно рамо от науката през 19 век. През 1843 година Чарлз Гудиър патентова процеса по вулканизиране на гума. Така гумата към този момент е по-еластична и от нея могат да се вършат по-здрави презервативи. Доста дебели, но… въпреки всичко презервативи.

8. Немската войска била първата , която почнала да насърчава използването на презервативи още при започване на 19 век. Един век по-късно, през Първата международна война, американците и частично англичаните били единствените, които не раздавали на бойците си презервативи и не поощрявали използването им.

9. В България презерватива има разнообразни наименования, употребявани на диалект: кондом, капут, гумичка. Също по този начин, по времето на ръководството на Тодор Живков, се е избягвало използването на думата „ презерватив “ (кондом) и нейните производни. Вместо това се е употребявал евфемизмът „ Артикул 13 “ .

10. В международен мащаб най-големият взрив в продажбата на презервативи е сред началото на 80-те и средата на 90-те години на предишния век. През 94-та, когато медийният звук по отношение на пандемията стартира да отслабва, отслабва и ползата към предотвратяване от заболяването. Феноменът, обвързван с понижаване използването на презервативите за ограничение риска от заразяване със СПИН, е наименуван condom fatigue (кондомна умора). В резултат на това маркетинговата политика на производителите на презервативи се трансформира и рекламата от плашеща се трансформира в хумористична. Очаква се потреблението на презервативи да нараства, като съгласно някой прогнози, разрастващите се страни ще се нуждаят от 18.6 милиарда презерватива през 2015 г.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР