Едва ли има изненадан, че Българската национална телевизия изпитва финансови

...
Едва ли има изненадан, че Българската национална телевизия изпитва финансови
Коментари Харесай

БНТ е на печалба, но дълговете ѝ растат

Едва ли има сюрпризиран, че Българската национална телевизия изпитва финансови усложнения, защото страда от типичните за съвсем всички държавни компании черти. Телевизията работи в конкурентна среда, само че няма никакъв тласък да работи дейно и ефикасно, защото получава дотации, а част от насъбраните отговорности се покриват от държавния бюджет, както се случва съвсем годишно за отговорностите към НУРТС, компания осигуряваща ефирното лъчение на стратегиите на Българска национална телевизия. Рано или късно детайлите към финансовия колапс на малкия екран ще станат ясно, само че това, което е видно и в този момент, е че той е резултат от композиция от спад в приходите и растеж в разноските.

От годишните доклади на Българска национална телевизия за последните пет години се вижда, че финансовият ѝ резултат се усъвършенства през 2017 и 2018 година През 2017 година това се дължи на изненадващо висока държавна дотация, а през 2018 година – на неестествено по-ниски разноски, които може да се чака да е ескалират през идната година, защото не са резултат от някаква смяна в метода на ръководство.

На фона на подобрението на финансовия резултат на Българска национална телевизия се следи задълбочаващо се несъблюдение на личните доходи – както от услуги, артикули и продукция, по този начин и от наеми. Така да вземем за пример разликата сред плануваните и осъществените доходи от услуги, артикули и продукция е към сред 250-300 хиляди лева през 2015-2016 година, до момента в който през 2017 година се усилва на 3,7 млн. лева, а през 2018 година надминава 4 млн. лева Същата наклонност се следи и при приходите от наем – неизпълнението им се усилва от към 10 хиляди лева през 2015-2016 година до над 120 хиляди лева през 2017-2018 година

Собствените доходи на Българска национална телевизия трайно понижават през последните години и от 8,1 млн. лева през 2014 година доближават 6,6 млн. лева през 2018 година, а през 2017 година даже спадат под 3,5 млн. лева Понижението в приходите на малкия екран и растежа в неизпълнението на приходните проекти ясно илюстрира казуса на множеството държавни предприятия – липса на каквото и да е предпочитание за възстановяване метода на работа, защото имат „ застраховката “ за помощ от бюджета. Именно това се следи през 2017 година, когато от бюджета са отпуснати спомагателни към 14 млн. лева за услуги за разпространяване на телевизионни стратегии и още 5,6 млн. лева за спомагателни разноски за 2017 година и подготовка и осъществяване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР