Едва ли има дете, за което майка му не е

...
Едва ли има дете, за което майка му не е
Коментари Харесай

Колкото и голям да си, винаги имаш нужда от мама

Едва ли има дете, за което майка му не е най-хубавият човек на света. Едва ли има дете, което ще каже, че не обожава майка си от дъното на душата си. И няма по какъв начин да е другояче - ние сме частичка от тях. В дословния и в преносния смисъл.

Майката е може би най-специалният човек в нашия живот. Да, бащите са извънредно значими, братята и сестрите са това, което ни прави цели, само че майките са специфични по един по-особен метод. Защото те са първите, които ни опознават същински. Още от тези леки ритници в корема, през първото зъбче, първите стъпки, първите думи, първите разочарования и първите победи.

Само мама мирише на мама, единствено мама гали най-успокояващо по главата, единствено мама може да сътвори уют, където и да се намира. Само мама ще ти се скара, само че тъй като е за твое добре и от любов. 

 майка щерка Istock

Те могат да ни създадат цялостна прочувствена дисекция единствено с взор - дали сме хапвали през днешния ден, какъв брой сме хапвали, дали някой ни е ядосал, кой ни е ядосал, изморени ли сме, спали ли сме задоволително, влюбени ли сме, щастливи ли сме, пие ли ни се вода.

Заклевам се, майките са медиуми. Или както споделям на моята - телепатка. Тя нито е теле, нито е патка, само че несъмнено е телепатка, тъй като сега, в който подвигна телефона, с цел да й се обадя, тя към този момент ми звъни. Или пък противоположното. Двойките близнаци може и да имат мощна връзка между тях, само че надали нещо може да бие телепатичната връзка сред майка и щерка.

Освен телепат, майки ми е и супергерой. Е, не се вее из града с мантия и няма загадка идентичност, само че несъмнено е свръхчовек. Две дребни деца с температура и повръщане? Дайте ги насам! Измисляне на меню и готвене всеки ден за четирима? Дайте ги насам! Ходене на работа, въпреки да си изморена, недоспала и демотивирана? Дайте го насам! Учене на уроците по математика с не изключително схватливата ти щерка? Дайте я насам! Чистене, нареждане, обличане, къпане, препоръки, пазари, капризи - дайте ги насам! Защото мама може всичко.

 майка щерка Istock

Това не значи, че мама не се изморява, само че нали загатнах, че е супергерой. Тя не мрънка, не се оплаква и не споделя, че не може да направи нещо. Тя просто работи. И това е по едно и също време толкоз вдъхновяващо и толкоз тъжно. Защото разбираш какви жертви е правила майка ти за теб, едвам когато пораснеш и осъзнаеш, че не е смешка работа да си огромен човек с отговорности.

Мамо, ти си моят кумир в живота и постоянно съм желала да стана като теб, когато порасна. Толкова всеотдайна, толкоз мощна, толкоз смела, толкоз сръчна. Ти като че ли можеш всичко. Майките могат всичко. Те постоянно са нужни на децата си, колкото и огромни да ставаме, даже и към този момент да имаме лични деца. Майките постоянно знаят верния отговор, точния съвет и най-вкусната рецепта за вечеря.

 майка щерка iStock

Мамо, благодаря ти, че постоянно укротяваш зверчето в мен, че постоянно намираш точните думи, че ме научи по какъв начин да бъда добра, че ми се караше да си вземам решение дилемите по математика и да си хапвам обяда. Благодаря ти за толкоз доста неща. Но най-много ти благодаря за мен, тъй като без теб аз нямаше да живея и сигурно нямаше да съм индивидът, който съм през днешния ден. А я ме виж в този момент, стана човек от мен! (Малко вманиачен де, само че се преживява).

Пожелавам на теб и на всички останали майки единствено две неща - бъдете здрави и бъдете до нас, тъй като без вас сме изгубени!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР