Едва ли има държава, която да желае повече от България

...
Едва ли има държава, която да желае повече от България
Коментари Харесай

Историческата комисия: Време е да се мине на темата Гоце Делчев

Едва ли има страна, която да желае повече от България приемането на Северна Македония в Европейски Съюз. Но това се дефинира от дейностите и подготовката на самата страна претендент. Много ми се желае да кажа, че тя е подготвена, само че не виждам тези учредения, които разрешават със " умерено сърце да се направи тази крачка напред ". Това разяснява пред Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров от Историческата взаимна комисия с РСМ. Той уточни, че се чака съвещание на комисията след дни, на което ще се разискват още веднъж остарели тематики. Затънали сме в края на Първото българско царство, времето на цар Самуил, разясни Ангел Димитров. А за последното й съвещание той разяснява, че е било, " че се чака нещо позитивно ".

По думите му значимо към този момент е да се премине към тематиката Гоце Делчев.

На въпроса дали в договарянията сред България и РСМ има нови тези, Димитров изясни, че за Средновековието доказателствата не са толкоз доста, само че въпреки това -личи нежеланието на македонските сътрудници да се работи съгласно позоваване на обстоятелствата. Няма нито едно историческо удостоверение, което да приказва за битие на исторически на македонски народ, а като се стартира сериозна научна полемика, те търсят заобиколни пътища, с цел да наподобява, че се води научна полемика, добави специалистът.

Комисията не може да бъде дотук, сподели обаче професорът. Трябва да бъдат поправени учебниците в тези интервали, които се разминават с научните стандарти. Засега няма такова предпочитание от отсрещната страна, само че това би трябвало да се случи, животът ще го наложи, безапелационен е Димитров.

Политиците постоянно са на ход, когато става въпрос за двустранни връзки, историята оказва помощ да се схванат актуалните проблеми, само че те не дефинират връзките, цялата отговорност е на политиците, уточни Ангел Димитров. Ние сме подготвени да оказваме помощ, с цел да можем да имаме правилни и модерни връзки, а не да търсим и да се позоваваме на избледнели мемоари. Българската позиция е ясна и неуязвима, само че въпросът е по какъв начин я представяме и по какъв начин я схващат, заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР