Едва ли има човек, на когото да не му се

...
Едва ли има човек, на когото да не му се
Коментари Харесай

Защо помним по-добре понеделниците и петъците?

Едва ли има човек, на който да не му се е случвало да се запита кой ден е през днешния ден. Чудили ли сте се за какво най-добре си спомняте понеделниците и петъците, до момента в който визията за " безличните " дни в средата на седмицата се размива и по-често ги бъркате? Отговор на тези въпроси дават английски психолози, написа Българска телеграфна агенция. 

Причината е, че за множеството хора понеделниците и петъците имат характерна " идентичност ". Понеделникът се асоциира с отрицателните скука, натовареност и отмалялост. Същевременно петъчният ден се свързва с положителни думи като празненство, независимост и разформироване.

Седемдневният цикъл съпътства индивида от самото му раждане. В резултат на това в визиите на хората всеки ден от седмицата придобива личен темперамент, допълват експертите. 

В проби да назоват сегашния ден над 40% от 1000 участници са го сбъркали с предходния или идващия. Повечето от тези неточности са направени в средата на седмица и изключително след празници, когато хората имат чувството, че изостават с един ден. 

Участниците също по този начин е трябвало да показват какъв брой бързо посочват сегашния ден. Оказало се, че те са в положение да го посочат двойно по-бързо, в случай че е понеделник или петък, в сравнение с в случай че е да вземем за пример сряда.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР