Едва ли има човек, който, гледайки филма „Гладиатор“, да не

...
Едва ли има човек, който, гледайки филма „Гладиатор“, да не
Коментари Харесай

Честит рожден ден на Ханс Цимер!

Едва ли има човек, който, гледайки кино лентата „ Гладиатор “, да не е настръхвал от музиката. Именно това е същинският гений на немския композитор Ханс Цимер – да вълнува с ноти, които трайно остават в паметта, а години по-късно остават жива класика . Затова и неслучайно е разгласен за един от стоте живи музикални гении от английския вестник „ Дейли телеграф “, написал музиката на повече от 100 кино лентата.

 Ханс Цимер Getty

Ханс Флориан Цимер е роден на 12 септември 1957 година във Франкфурт на Майн . Като малко дете живее в Кьонигщайн, където свири на пиано вкъщи, само че има уроци по пиано единствено за малко, защото не му харесва дисциплината там. В едно от своите изявленията за “Reddit “ той споделя: „ Официалното ми образование беше две седмици уроци по пиано. Бях изхвърлен от осем учебни заведения, само че се причислих към група. Аз съм самообразован. Но постоянно съм чувал музика. А и съм дете на 20-ти век – компютрите пристигнаха таман в точния момент. “ Като младеж се мести в Лондон, където посещава учебното заведение “Hurtwood House “. През детството си е мощно повлиян от филмовата музика на Енио Мориконе и признава, че „ Имало едно време на Запад “ е партитурата, която го въодушевява да стане кино композитор.

 Ханс Цимер Getty

В тирада на филмовия фестивал в Берлин през 1999 година Цимер афишира, че е евреин и споделя за майка си, оживяла през Втората международна война, тъй като съумява да избяга от Германия в Англия през 1939 година В изявление за “Mashable “ през февруари 2013 година той споделя за своите родители: „ Майка ми беше доста музикална, а татко ми беше инженер и откривател. Така че аз израснах, модифицирайки пианото, да речем, което караше майка ми да изтръпва от смут, а татко ми изпадаше във екстаз, тъй като смяташе, че това е еволюция в технологиите. Баща ми умря, когато бях дете и музиката беше моето бягство и най-хубавият ми другар.

 Ханс Цимер Getty

Цимер стартира музикалната си кариера, свирейки на клавирни принадлежности и синтезатор в състава на групи като Ultravox и The Buggles. През 80-те стартира взаимната си работа с филмовия композитор Стенли Майърс. Става знаменит през 1988 година с музиката, която написва за кино лентата „ Рейнман “ , а през същата година саундтракът е номиниран за Оскар. Оттогава Цимер композира музиката за доста филми като „ Аленият прилив “, „ Скалата “, „ Гладиатор “, „ Пърл Харбър “, „ Тънка алена линия “, „ Последният самурай “, „ Шифърът на Леонардо “, „ Карибски пирати “, „ Генезис “, „ Човек от стомана “, „ Ханибал “ и други. Също взе участие в основаването на музиката за компютърната игра “Crysis 2 “ дружно с българския композитор Борислав Славов.

 Ханс Цимер Getty

Носител е на четири награди Грами, Оскар (за „ Цар Лъв “ през 1994) , Британската премия за класическа музика. Цимер е началник на музикалния отдел на Дриймуъркс студио. В изявление за BBC News през март 2016 Цимер афишира, че след „ Батман против Супермен “ се отдръпва от композирането на музика за супергеройски филми . Първата брачна половинка на Цимер е моделът Вики Каролин, с която имат щерка – Зоуи Цимер. Цимер живее в Лос Анджелис с втората си брачна половинка Сюзан Цимер, с която имат три деца.

 Ханс Цимер Getty

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР