Едва ли има човек, който да не се усмихне, когато

...
Едва ли има човек, който да не се усмихне, когато
Коментари Харесай

Магията на сапунените балончета

Едва ли има човек, който да не се усмихне, когато премине през облак от сапунени балончета. В интернет пространството има разнообразни предписания за съвършените сапунени мехури. Често те включват прибавянето на глицерин, специфични шампоани или даже лубриканти.

Но както всичко в материалния свят, балончетата също се подчиняват на химични и физични закони. В основата им са желанията на молекулите на сапуна по отношение на водата. Те имат две елементи - едната обича да се свързва с водните молекули и се назовава хидрофилна, а другата се стреми да не ги допира, тъй като е хидрофобна.

Сапуненият мехур се състои от тъничък филм, обграждащ празно пространство под формата на най-енергетично ефикасната форма в природата - сферата. Тънкият филм в действителност съставлява нещо като сандвич: два пласта сапунени молекули, а сред тях - един пласт водни. Тази характерна конструкция се образува заради устрема на сапунените молекули да лимитират контакта си с водата и да взаимодействат с нея единствено в хидрофилните си елементи, които в тази ситуация се разполагат откъм водния пласт, а хидрофобните са ориентирани към въздуха в близост.

Сапунените мехури се пукат, когато се изпарят водните молекули от кино лентата. Затова балончетата са толкоз по-стабилни, колкото по-затруднено е изпарението, а сухите въздух и ръце са техен зложелател. Това е повода глицеринът да се предлага за по-дълъг живот на сапунените мехури - той образува слаби водородни връзки с водата и забавя изпарението ѝ.

На балончетата се радват освен децата, само че и възрастните и даже домашните любимци. Това е видяно от предприемчиви производители на играчки за кучета и котки, които са основали смеси за сапунени мехури с мирис на котешка трева или бекон, пиле барбекю и фъстъчено масло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР