Едва ли е имало друг проект на ООН, който да

...
Едва ли е имало друг проект на ООН, който да
Коментари Харесай

Дойче Веле: Какво съдържа Пактът за миграцията?

Едва ли е имало различен план на Организация на обединените нации, който да е предизвиквал толкоз доста разногласия, колкото така наречен Пакт за миграцията. Сега той въпреки всичко бе публично признат от представителите на над 150 страни. Както е известно, България реши да не се причислява към пакта. На същата позиция застанаха и страни като Съединени американски щати, Австралия, Австрия, Чехия, Полша и Унгария, написа Дойче Веле.

В своя уводна публикация немският седмичник „ Ди Цайт " написа следното: „ Този пакт е нещо в действителност напредничаво. В него няма нито някаква загадка, нито някаква опасност. И той въобще не вкарва някакво ново „ човешко право на миграция ". (...) Идеята на тази световна сделка е колкото елементарна, толкоз и смислена. В момента четвърт милиард души по целия свят бягат от някакви несгоди, като наклонността е към увеличение. Те бягат от безработицата, от гражданските войни, от насилията, от промени климат. Те са изселници, които търсят сигурност, прехранване и по-добро бъдеще. Няма страна на този свят, която да може сама да се оправи с проблемите на тези хора - и с проблемите, които те основават по пътя на своето бягство. Ако тази задача въобще има решение, то може да бъде единствено интернационално.

Само за образец: пактът прави ясна разлика сред нормалната и изключителната миграция; той взима поради и обстоятелството, че страните, от които идват мигрантите, неведнъж имат напълно разнообразни цели от страните, към които тези мигранти са се отправили. Пактът категорично акцентира както суверенитета на обособените страни, по този начин и първостепенната годност на националните им законодателства. В него е вписано още, че тези мигранти, които се завръщат в родината си, имат правото да бъдат признати и да получат документи. С две думи: 23-те правилото на пакта са формулите на едно световно благоразумие, което в този момент би трябвало да се реализира на процедура.

При това юридически пактът няма обвързваща мощ. Никой не може да се позове на него в съда. Целта е той да развие лична политическа динамичност и да упражнява напън - тъкмо както международните климатични цели.

Дали в следствие от този пакт броят на мигрантите ща намалее? Едва ли. Или пък мигрантите ще станат още повече, както настояват съперниците на пакта? Не, и това няма да се случи. Защото бежанците и мигрантите потеглят на път не под въздействието на някакви контракти, а поради войни, суша, беднотия. И най-много тъй като става дума за хора, които се пробват да вземат в личните си ръце своя живот и живота на фамилиите си ", написа „ Ди Цайт ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР