Едва ли 14 февруари ще донесе много поводи за празнуване

...
Едва ли 14 февруари ще донесе много поводи за празнуване
Коментари Харесай

Тиджане Тиам подаде оставка като директор на Credit Suisse

Едва ли 14 февруари ще донесе доста мотиви за празнуване за Тиджане Тиам, защото това ще е последният му ден като основен изпълнителен шеф на Credit Suisse, откакто неговата оставка беше единомислещо призната от борда на шефовете на банката през днешния ден. Причината за решението му е шпионският скандал, в който се замеси банката. На поста той ще бъде завещан от шефа на банката за Швейцария Томас Готщайн.

Тиам беше отпред на швейцарската финансова институция в продължение на пет години, само че през есента на 2019 година се разкри, че някогашният основен действен шеф на банката Пиер-Оливие Буе е поръчал следенето на двама нейни някогашни чиновници, в това число някогашният шеф на поделението за ръководство на благосъстоянието Икбал Хан. Очаквано, в началото Тиам уточни, че не знае нищо за шпионирането им.
 Разследват управлението на Credit Suisse за корпоративен шпионаж
Разследват управлението на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Бившият действен шеф на банката подаде оставка, откакто пое отговорност

След разкритието за шпионирането на Хан, от Credit Suisse показаха, че някогашният им шеф човешки запаси Петер Гоерке също е бил наблюдаван, което подтикна следствие от локалния регулатор FINMA. " Това безспорно нанесе вреда на Credit Suisse и аргументи паника и болежка на банката ", уточни Тиам в изказване. " Съжалявам, че това се е случило и въобще нищо такова не трябваше да става. "

Икбал Хан е бил преследван по улиците на Цюрих от шпиони, назначени от Буе, макар че до момента в който работеше за Credit Suisse е бил непосредствен помощник на Тиам, защото точно посредством поделението за богатство основният изпълнителен шеф е обърнал политиката на банката от по-рисковата комерсиална активност и стабилизира приходите ѝ.

Скандала докара и до раздор сред Тиам и ръководителя на борда Урс Рьонер, който в действителност назначи Тиам на позицията основен изпълнителен шеф. Рьонер, за разлика от вложителите на банката, в действителност настоя за неговата оставка през изминаващата седмица.
 Бивш банкер на Credit Suisse призна, че е получил подкупи за 45 млн. $
Бивш банкер на Credit Suisse призна, че е получил подкупи за 45 млн. $

Мозамбикската компания Privinvest Group е осигурявала крупни суми и на други чиновници на банката и локалното държавно управление

Кариерата на Тиам досега е забавна. Роден в Кот д " Ивоар, той приключва във Франция и стартира работа в мениджърско консултантско бюро, преди да се причисли към екипа на министъра на планирането и развиването на страната си. Той заема тази позиция, до момента в който боен прелом не смъква държавното управление, след което Тиам е подложен под домакински арест. В следствие той става шеф на фирмите за финансови услуги Aviva Europe и Prudential.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР