Едва когато загубиш нещо, осъзнаваш колко важно е било за

...
Едва когато загубиш нещо, осъзнаваш колко важно е било за
Коментари Харесай

Светът след пандемията: Защо спортът ще постави началото на празненствата

Едва когато загубиш нещо, осъзнаваш какъв брой значимо е било за теб и какъв брой ти липсва. Едва когато нещо близо до теб изчезне, разбираш, че светът се е трансформирал. Никой в актуалната мрачна действителност на пандемията не би трябвало да счита, че прекъсването на спорта има значение на фона на рецесията в международен мащаб. Но мнозина от нас вършат тъкмо това, въпреки и скрито.

Спортът играе разнообразни функции. Той е забавление, страст, благополучие и отчаяние. Начин да разберем кои сме в действителност. Изход от проблемите. Драмата на игрището може да ни накара да се почувстваме по-добре или по-зле, само че и в двата случая забравяме за неща, които постоянно са отвън нашия надзор.
Спряха Шампионска лига и Лига Европа за неопределен срок Европейското състезание по футбол ще бъде през идващото лято
Спортът е рутина, подреждаща дните и седмиците ни. Да разгледаме футбола, да вземем за пример. Съботното утро постоянно е по-приятно от понеделнишкото. Вторник и сряда вечер са по-чакани от същото време в четвъртък или петък. За футболните почитатели в Англия най-приятно е пет минути преди 15 ч. локално време в събота - същинското начало на маратона във Висшата лига през уикенда. А за тифозите в Италия - в неделя.

Спортът съставлява и календар. Във футбола лятото е за промени и гръмки прехвърляния. Краят му маркира началото на сезона. Новата година е и отварянето на зимния трансферен прозорец. Приятното време се завръща, с цел да посрещне последните мачове от акция - борби за титли, европейски квоти или оцеляване.

Спортът има своята логичност, най-малко в по-голяма част от времето.

Нищо от упоменатите обаче не наподобява наред сега. Светът е в клопката на ковид. И спортът се трансформира в призмата, през която гледаме на него.

Доскоро за мнозина COVID-19 бе теоретична опасност, а не персонална. След разбиването на рутината и затварянето на пътищата ни за краткотрайно отделяне от действителността обаче, идва осъзнаването какво се случва.

Вместо голове, гледаш и слушаш за възходящ брои на инфектирани и умряли. Научаваш, че вирусът не е за непознати, надалеч от твоя свят. Не подминава и спортните звезди. Егоистично е да мислиш какво би означавал за трофеи, плейофи, промоция, изпадане. Да губиш време, разсъждавайки по какъв начин би се отразил на залози и планувани вълнуващи уикенди. Но това е и един метод на осъзнаване, че има проблем и той към този момент не е единствено на останалите.
Микел Артета с позитивна проба за ковид Новината бе оповестена от "Арсенал "
Нещо банално като отлагането на мач в действителност оказва голямо въздействие върху живота освен на милионерите, които щяха да вземат участие в него, само че и на тези в трибуните.

Не би трябвало, само че спортът има значение. За хората той e и чувство, че си част от общественост. На стадиона, до изцяло непознати, само че носещи същите цветове. Там, където като че ли си вкъщи. Или в действителност у дома пред тв приемника, пишейки известия в чатове, реагирайки по подобен метод с милиони по света. Чувстваш, че си част от нещо доста по-голямо.

Може би предстоят още много странни дни и седмици. Може да са толкоз празни, колкото не са били в никакъв случай преди.

И въпреки всичко би трябвало да запазим невидимите връзки и възприятието за принадлежност към нещо велико. Навярно ще мине доста време, с цел да се върне познатият ред. Когато това се случи, празненствата ще стартират от спорта.

Издържал е куп проби на времето - войни, финансови рецесии и пандемии. Олимпийските игри през 1948 година се организират цели 12 години след предходните, само че съставляват израз на груповото предпочитание за продължение напред, без поглеждане през рамо.
Официално: Отложиха европейското състезание с година Новината бе доказана от УЕФА
Няма значение, че европейското състезание по футбол и обособените шампионати и шампионати бяха отсрочени. По-важна е сигурността, че ще ги гледаме още веднъж. А когато това се случи, още веднъж ще има над 90 минути на неодобрение или наслада, които ще претърпяваме като щастливи простаци. Рутината, структурата, краткотрайното отдалечаване от проблемите. Те ще се завърнат.

bTV приканва: останете си у дома!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР