Едва 8% от фирмите в България биха се възползвали от

...
Едва 8% от фирмите в България биха се възползвали от
Коментари Харесай

От схемата 60/40 биха се възползвали едва 8% от фирмите, твърди проучване

Едва 8% от компаниите в България биха се възползвали от мярката на държавното управление за вдишване на погашение на част от заплатата на служащите, сочи анкета на Българската стопанска камара, направена в интервала 31 март - 1 април. Тя е извършена онлайн и в нея отговори са дали 759 работодатели.

Както е известно, една от антикризисните ограничения, които държавното управление предложи, с цел да подкрепи бизнеса поради епидемията от ковид, е страната да изплаща 60% от осигурителния приход на служащия за период до 3 месеца, в случай че работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не редуцира хора.

Повече от половината (52%), дали отговори на въпросите, показват, че няма да се възползват от мярката, тъй като не могат да обезпечат останалите 40% от заплатите, както и осигуровките. Ръководителите на всяка пета компания акцентират, че това решение не ги устройва.

Интерес от дребните компании и в областта на услугите

От компаниите, които биха се възползвали преобладаващият % (44%) са с личен състав до 10 души. Малко повече от половината от заинтригуваните компании работят в областта на услугите. 35% са в търговията и една от 10 компании е част от промишлеността.

48% от искащите да се възползват от мярката към този момент работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, 37 на 100 напълно са прекратили активност след заповедта на Министъра на опазването на здравето, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка.

От анкетата излиза наяве, че като опция на препоръчаната от държавното управление мярка 42% от фирмите ще създадат частични съкращения, а 48% на 100 от работодателите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск. За 12% изходът е да понижат заплатите.

До изцяло редуциране на личния състав, както и до закъснение на изплащането на трудовите хонорари, ще прибягнат до 7% от работодателите. Всеки десети от интервюираните още не е решил какви съответни ограничения ще предприеме. Сборът от процентите надвишава 100, защото интервюираните са посочвали по повече от един отговори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1424)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР