Едва 8.9% от компаниите в услугите са без затруднения през

...
Едва 8.9% от компаниите в услугите са без затруднения през
Коментари Харесай

Бизнес нагласите в България се сриват до 20-годишен минимум през април

Едва 8.9% от фирмите в услугите са без усложнения през април при към 20% през предишни месеци

© Юлия Лазарова Индикаторът за общия бизнес климата в България пада под нулата до -17.7 пункта през април, което е най-ниското равнище регистрирано от февруари 1997 година, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ). Това значи, че отрицателните оценки на мениджъри за настоящето и бъдещото положение на компаниите са повече от позитивните и неутралните през първия цялостен месец на наложеното изключително състояние в страната. За информация, равнището на знака беше 24 пункта през март, а резултатите се събират през първите две седмици на всеки месец.

Влошаване на оценките и настройките на бизнеса са забележими във всички следени браншове - индустрия, строителство, услуги и търговия на дребно, където показателят доближава историческо дъно. Причината - упованията за стопански спад и ограничаващите ограничения върху бизнеса и потребителите против разпространяването на COVID-19 в страната и Европа. Увеличават се упованията за спад на продажните цени и съкращения на личния състав.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Индикаторите, въпреки и първоначални, дават визия за цялостната икономическа интензивност в България през първото полугодие. Съдейки по неналичието на обилни промени през март, може да се чака, че през първото тримесечие стопанската система ще е релативно едва наранена от коронакризата. Ако обаче отрицателните оценки, които са забележими през април, се задържат, резултатът от ограничаващите ограничения през второто тримесечие евентуално ще е доста по-драматичен.

Код алено

Оценката за бизнес климата в индустрията пада от 21.6 пункта през март до -10.2 през април, най-ниското равнище от февруари 1997 година Понижението се дължи на срив в поръчките от чужбина и страната, влошени упования за индустриалната интензивност през идващото полугодие и едва настоящо положение на компаниите. Увеличават се тези мениджъри, които възнамеряват да редуцират чиновници - упованията за придвижването на личния състав през идващите три месеца пада от -5.3 пункта през март до -25 пункта през април. Продажните цени също потеглят в посока надолу (виж карето). Близо една трета от мениджърите показват, че незадоволителното търсене от чужбина затруднява активността на предприятието им.

Подобна е обстановката и в строителството , където секторът регистрира най-лошият си месец от септември 2000 година - индикаторът за общата бизнес среда пада до -13.4 пункта през април. Значително нарастване е очевидно при броя клиенти на строителните компании със закъснели заплащания (от 9.3 пункта през март до 25.3), вследствие на което се покачва и делът на фирмите, които изпитват финансови усложнения - с съвсем 5 процентни пункта до 20.1% от интервюираните.

Особено тежка е обстановката в търговията на дребно през април - знакът за бизнес интензивност пада до историческо дъно от -17.6 пункта. За съпоставяне, през февруари 1997 година равнището беше -15.5 пункта. Оценките за актуалното бизнес положение на компаниите се утежняват доста, само че салдото сред отрицателни и позитивни отзиви се резервира близо нулата (-5.4 пункта). Делът на компаниите, които изпитват финансови усложнения нараства, само че едва - с 3 пункта до 12.2% от интервюираните. От друга страна, упованията за поръчки и продажби през идващите три месеца падат под -35 пункта.

В бранш услуги обаче като цяло отрицателните оценки както за сегашно бизнес положение, по този начин и за бъдещо търсене надвишават позитивните с над 30%. Недостатъчно търсене е проблем за всяка четвърта компания, само че несигурната икономическа среда води във връзка с факторите, затрудняващи активността (посочена от 57% от анкетираните). Едва 8.9% от фирмите показват, че не изпитват компликации при към 20% през предишни месеци. Дефлация в промишлеността

Цените в индустрията понижават с 1.5% на годишна база през март, демонстрира националната статистика. Това са първите данни за дефлация в бранша от 2016 година Докато в добивната индустрия инфлацията се резервира, въпреки и слаба (0.2%), в преработващата промишленост цените на промишлената продукция понижават с 3.7% на годишна база. Дефлация е забележима в производството на дървен материал, артикули от хартия, химични артикули, пластмаси, съществени метали (вероятно медни изделия) и машини със особено предопределение. Производството на газ, електро- и топлоенергия е с 5.3% по-скъпо по отношение на март 2019 година Цените в индустрията се одобряват за ранен знак на потребителската инфлация, заради което може да се чака, че нейният напредък също ще се забави.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР