Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и

...
Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и
Коментари Харесай

Едва 7% от българите спортуват. Децата с проблемно тегло нарастват застрашително

Едва 7% от българите се занимават постоянно със спорт и физическа интензивност, по данни на " Евробарометър " от декември 2017 година В същото време равнищата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем стартира все по-сериозно да заплашва и децата в учебна възраст.

Според статистическата организация, нивата на наднормено тегло и затлъстяване измежду младежите са се повишили с две трети в интервалите 2005—2006 година и 2013—2014 година и са достигнали 20%. Макар че този индикатор се резервира невисок измежду девойките (12%), затлъстяването измежду момчетата е третото най-високо в Европейски Съюз (след Малта и Гърция) и доближава 28%.

" Физическата интензивност, в това число физическите извършения и спортът са най-хубавият метод за реализиране на положително физическо и психическо здраве, и оказват помощ за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването. Те играят значима роля за попречване и на други здравословни проблеми. Освен  самостоятелните изгоди за здравето, съществуват доказателства за позитивни директни и косвени стопански резултати от заниманията със спорт или физическа интензивност ”, разясняват от представителството на Европейската комисия в България.

За да насърчи спорта измежду най-младите и да им помогне да избегнат здравословни проблеми, Представителството на Европейската комисия още веднъж подхваща съответни дейности, част от които е самодейността RUN4EU. Отвореното събитие е ориентирано към възпитаници и учебни тимове, които самостоятелно или отборно могат да се включат в надпревари по тичане, лекоатлетически игри и провокации, които ще се проведат на 12 май в София. То се организира в границите на “Kaufland София Полумаратон “ и е част от честванията на Деня на Европа. Инициативата се провежда от Спортен клуб „ Бегач “, представителството на Европейската комисия в България и бюрото на Европейския парламент в България.

Дисциплините, в които могат да вземат участие учениците, са тичане на 600 метра, 5 км, 10 км и предизвикателния полумаратон (21,1 км). Сформиралите учебен тим ще могат да се включат и в щафета, по време на която 4 състезателя изминават по 5 км, покривайки полумаратонска отдалеченост (21,1 км).

Освен опцията да станат част от огромно спортно събитие, учениците ще получат и специфичните бегачески тениски на самодейността, медали, както и други дарове. Най-бързите в съответните категории ще бъдат наградени по време на гала в края на събитието.

Стартовете на всички надпревари от RUN4EU са по ново трасе, а дългите дистанции (от 5 до 21,1 км) стартират от специфична арка, която ще бъде ситуирана край Орлов мост. За най-малките са планувани и специфични игри и провокации, които, дружно с бягането на 600 м, ще се проведат на стадион " Васил Левски ". Всички надпревари и игри, част от RUN4EU, са изцяло безвъзмездни за учениците, като за присъединяване в тях е належащо авансово записване.

„ Бягането е най-естественото придвижване за хората, в това число и за най-младите. Ако желаете детето да има изправена стойка, верни координационни придвижвания в пространството, да развие хармонична и здрава мускулатура, да играе и да се забавлява до момента в който спортува, горещо предлагам да го насочите към бягането. Една от опциите да го извършите е то да взе участие самостоятелно или дружно със свои съученици в идното издание на RUN4EU в София ”, поучава детският треньор по лека атлетика Магдалена Христова от " Приорити Спорт ", която е един от съорганизаторите на събитието.

„ Спортът е един прелестен метод да сътворяваме другарства, да проявим взаимност и почитание към другите, само че и да покажем отговорност към нашето лично здраве. Затова да бъдем дейни – да спортуваме, да се движим, да поемем отговорност за личното си здраве. Но да не забравяме, че също толкоз значимо е да бъдем цивилен дейни, да показваме и отстояваме своите позиции и да гласуваме. Само по този начин можем да поемем отговорност за самите нас и за бъдещето си ”, прикани Теодор Стойчев, началник на Бюрото на Европейския парламент в България.

Регистрацията за RUN4EU продължава при засилен интерес. За всички възпитаници присъединяване е гратис и се изисква само регистрация, която може да се направи от родител или преподавател на уеб страницата: https://sofiahalfmarathon.com/.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР