Едва 40 процента от плодовете и зеленчуците, които се продават

...
Едва 40 процента от плодовете и зеленчуците, които се продават
Коментари Харесай

Едва 40 % от продаваните у нас плодове и зеленчуци са произведени в България

Едва 40 % от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас, са създадени в страната, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев след извършения през днешния ден Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство. Целта на агроведомството и на сектора е за идната година съотношението сред импорт и българско произвеждане да стане най-малко 50 на 100.

След като вкара друг принцип на среща с браншовите организации - не по обособени производства, а по цялата агрохранителна верига, и през днешния ден за следващ път на министъра на земеделието Кирил Вътев се наложи да обяснява правилото, на който са поканени участниците, и да дава отговор на подозрения, че има приоритизиране на едни организации за сметка на други.

В последна сметка участниците в консултативния съвет са се обеднили към крайната цел – да се търсят механизми, посредством които плодовете и зеленчуците българско произвеждане да заемат по–сериозен пазарен дял у нас. Първата стъпка е за една година делът на създадените в България плодове и зеленчуци да нарасне най-малко до 50 на 100.

В отговор на въпрос дали страната е склонна да обмисли защита над родните производители, като наложи възбрана за импорт от трети страни в дейния сезон, с цел да се осъществя българското произвеждане, каквито модели има по света, министър Вътев сподели, че за това би могло да се намерения, само че не е несъмнено, че родната продукция е задоволителна, с цел да задоволи потребностите на пазара.

Ето за какво една от първите стъпки които ще предприеме агроведомството е да направи акуратен пазарен разбор на обстановката в бранш плодове и зеленчуци, оповестява БНР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР