Едва 4% от училищата у нас постигат едновременно високи оценки

...
Едва 4% от училищата у нас постигат едновременно високи оценки
Коментари Харесай

Висок успех и удовлетворени ученици едва в 4% от училищата

Едва 4% от учебните заведения у нас реализират по едно и също време високи оценки и щастливи възпитаници. Това демонстрират резултатите от изследване на Център за приобщаващо обучение.

Разработеният от Центъра Индекс включва три съставния елемент с друга тежест – 50% от оценката на учебните заведения се образува от резултатите на учениците на НВО, 30% – от личностното благоденствие на децата (техните страсти, психологично и обществено благополучие), и 20% – от тяхната задоволеност от самото учебно заведение (от учителите, съучениците и средата).

При оптимален брой от 100 точки в Индекса, едвам 10% от изследваните учебни заведения съумяват да доближат 60 точки. Това са учебни заведения, в които има доброжелателни и подкрепящи учители, доста извънкласни занимания, ниски равнища на нападателни прояви и има основана учебна общественост.

38.4% от седмокласниците в страната са с от доста ниско до умерено равнище на благоденствие в учебно заведение. Най-ниските стойности на благоденствие са регистрирани в така наречен „ елитни учебни заведения “.

Причините за това съгласно откривателите са разнородни, като главните от тях включват прекомерно огромното напрежение и конкурентост сред учениците там за реализиране на високи оценки, фаворитизиращи учители, липса на чувство у учениците за общественост.

Според специалистите от Центъра има метод да се увеличи благосъстоянието на децата без да се вършат взаимни отстъпки с оценките. Част от техните рекомендации включват партньорства със фамилиите и общността, основаване на чувство за учебна общественост, в която са приобщени всички деца, интензивна работа за развиване на обществени и прочувствени умения на децата и старания за понижаване на експанзията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР