Едва 20-тина души се включиха днес в протеста в защита

...
Едва 20-тина души се включиха днес в протеста в защита
Коментари Харесай

И жива верига не спря разрушаването на знаков тютюнев склад в Пловдив

Едва 20-тина души се включиха през днешния ден в митинга в отбрана на тютюневия склад на бул. „ Христо Ботев “ 51, заяви. Организаторите на събитието от „ Демократична България “, няколко възмутени от протичащото се жители и няколко архитекти се хванаха за ръце в алегорична жива верига, зад която обаче разрушаването на вековната постройка продължаваше по проект.

 

Собствениците на парцела „ Кепитъл Холддинг Груп “ събарят постройката, откакто право за това им дава подписаният от общината „ План за сигурност и здраве “ и фактът, че постройката не е заявена като индивидуален монумент на културата.

 

Акционерно сдружение със специфична капиталова цел придобива парцела на бул. „ Христо Ботев “ 51 през декември предходната година и единствено за осем месеца стигна до автограф от общината върху „ План за сигурност и здраве “. Именно с този проект имат право да разрушат склада, защото той не е индивидуален монумент на културата. В съвета на шефовете на акционерното сдружение влизат Петър Петров, Женя Атанасова и почетният консул на Молдова Веселин Чипев, който е водещата фигура в холдинга.

 

Складът на бул. „ Христо Ботев ” 51 има цялостна документи за статут на индивидуален монумент. В момента даже тече процедура, само че завършването й изисква време. Министърът на културата би трябвало да назначи съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности. Ако той утвърди предлагането за предоставяне на предпазен статут на постройката, следва министърът да подпише заповед за това.

 

Според специалистите от НИНКН постройката има висока стойност за опазването на индустриалното завещание и на културната еднаквост на Пловдив. Заедно с това е скъп систематичен детайл в зона с други съхранени здания на тютюневата промишленост. Техническото й положение е положително. Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 година и е измежду непокътнатите по-ранни тютюневи хранилища. Автентичността му е добре съхранена – в това число фасадите към бул. „ Христо Ботев “ и ул. „ Екзарх Йосиф “ и междуетажната структура.

 

Един от дребното доста добре непокътнати в достоверния си тип тютюневи хранилища. Това е на път да загуби Пловдив, в случай че желанията на притежателя на постройката Кепитъл Холдинг Груп се изпълнят от вложителите. Притеснително е, че към този миг няма индикации от Министерството на културата да имат предпочитание да работят експресно. Местната власт мълчи. Оглушително е и медийното безмълвие по тематиката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР