Едва 16% от българите подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това

...
Едва 16% от българите подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това
Коментари Харесай

Само 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

Едва 16% от българите поддържат утвърждението на Истанбулската спогодба. Това стана ясно от последното изследване на проучвателен център " Тренд ".

Представителното проучване е извършено измежду 1004 пълнолетни българи по метода " лице в лице " сред 1 и 8 февруари.

Превърналата се в централната тематика за политическия и публичен спор, Истанбулската спогодба получава слаба поддръжка от българите. Само половината от интервюираните декларират, че са осведомени с документа. Данните сочат, че най-запознатите са хората с висше обучение. Две трети от висшистите настояват, че са осведомени с Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение.

 Снимка 341276
Източник:

Приблизително еднакъв брой респонденти дават отговор, че наблюдават (46%) или не наблюдават (47%) дебатите към Истанбулската спогодба. Най-голям дял от висшистите наблюдават дебатите към конвенцията, а минимален интерес провокира тя измежду най-младите, които са на възраст сред 18 и 29 години.

Само 16% от всички български жители поддържат приемането на Истанбулската спогодба, а 46% са на противоположното мнение . Данните на " Тренд " сочат, че няма динамичност в демографската разбивка по пол, затова дамите не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

При последователите на ГЕРБ мнението по отношение на конвенцията е разграничено на две равни елементи, заради ясно заетата позиция от страна на партията по отношение на документа.

От изследователския център осведомят, че изследването към този момент е било извършено, когато министър председателят Борисов е замразил ратификацията на конвенцията от Народно събрание.

 ¼ от българите желаят ново държавно управление
¼ от българите желаят ново държавно управление

Патриотите - огромният губещ, а нервите на Борисов не са стоманени

Общественият бранител Мая Манолова и президентът Румен Радев получават на практика идентични позитивни оценки. 63% от респондентите са дали позитивна оценка на работата на президента, омбудсманът получава поддръжката на 62%. Следваща по равнище да утвърждение е Българската православна черква, като над половината от българските жители (51%) дават позитивна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско публично утвърждение се употребяват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Сред членовете на Министерски съвет Бойко Борисов получава най-сериозно утвърждение. Той има 45% позитивни оценки за работата си.

 Снимка 341275
Източник:

Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си . В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов. Според " Тренд " това се дължи най-много на ниската им известност, а не толкоз на негативните оценки за тяхната работа.

При електоралните настройки резултатите от проучването са сходни до тези от извършените през януари и декември запитвания. ГЕРБ резервира първата си позиция с преднина от към 2,5% от всички запитани пред своя главен конкурент Българска социалистическа партия . След тях се подреждат Движение за права и свободи (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР