Едва 15 от държавите членки на ЕС са предвидили средства

...
Едва 15 от държавите членки на ЕС са предвидили средства
Коментари Харесай

Едва 15 държави в ЕС с пари за култура в ПВУ, България е сред тях

Едва 15 от страните членки на Европейски Съюз са планували средства за просвета в своите проекти за възобновяване и резистентност. България е една от тях. Най-висок е делът на финансирането за културни планове в Чехия – 4% и във Франция – 2% от общия бюджет на съответния ПВУ. Със своите 1,3% България се подрежда пред страни като Хърватия, Испания, Словения, Румъния, Полша и даже Гърция.

Програмата “Ново потомство локални политики за просвета ” е създадена с дейното присъединяване на представители на общините и НСОРБ и в нея са заложени и част от предстоящите промени, които би трябвало да реализира страната със средствата от ПВУ. Включването на плана в ПВУ е резултат от близо едногодишни старания на специалисти, самостоятелни създатели и представители на общините: Таня Христова – кмет на Габрово, Малина Едрева – ръководител на Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в Столична община, Пламен Панов – заместник-кмет на Пловдив, Диана Саватева – заместник-кмет на Бургас.

Програмата дава опция за безплатна финансова помощ за българските общини, които са основали общински фонд, стратегия “Култура ” или занапред пристъпват към обособяването на запас за финансиране на културни планове. Мерките са ориентирани към реализиране на по-ефикасна връзка сред
общините и културните оператори,
към поддръжка на ефикасни решения за финансиране на културата на локално равнище, обмисляне и прогнозиране на обществените запаси в областта на културните действия. Предвижда се да бъдат оповестени две предложения за кандидатстване, надлежно за общини с настоящи стратегии “Култура ” с 50% съфинансиране и за създаващи се общински стратегии, където процентът на лични средства е 25.

Законът за протекция и развиване на културата планува общините да основават общински фонд “Култура ”. Данни от изследването, извършено от НСОРБ през 2021/2022 година, сочат, че общините, в които са основани стратегии “Култура ” за финансиране на планове на външни организации или самостоятелни създатели са 19.

Все още има много неясноти във връзка с опциите за финансиране на общини и общински структури, макар срещите в страната по напредъка на Проект 42 от Националния проект за възобновяване и резистентност, които Национален фонд “Култура ” организира, в отговор на засиления интерес.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР