Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас.

...
Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас.
Коментари Харесай

Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас

Едва 1/4 от положителните музиканти на България остават у нас. По-голямата част от тях търсят шанса си в чужбина, където става известно са по-високо ценени и приети, в сравнение с в родината си. Това сподели пред публицисти в остарялата столица цигуларят и музикален възпитател проф. Йосиф Радионов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново. Той е в града, защото води част от Майсторски класове по цигулка, виола и контрабас, които стартираха през днешния ден. За участниците в тях професорът сподели, че са извънредно надарени млади деца и изрази вяра, че те ще имат опция да се развиват в България.
„ Заплатите на музикантите през днешния ден не са извънредно привлекателни и за огромно страдание огромна част от тези, които ние приготвяме, неведнъж търсят шанса си в чужбина. Дано главите на ръководещите „ се раздвижат “ - да не се скъпят толкоз на едно уместно заплащане. Мога да кажа, че в случай че при несъстоялия се опит за изграждане на социализъм и комунизъм у нас спортистите и музикантите бяха каймак – витрина за останалия свят, в този момент това нещо е забравено и за огромно страдание нашите най-талантливи музиканти са по-прочути отвън България. Въпреки това нашата дребна страна е извор на гении. Това е доказано от наличието на десетки наши водачи на оркестри по целия свят, на всички континенти. Аз имам четирима студенти, които са концерт – майстори в Хамбург, Йоханесбург /Южна Африка/, Манаос /Екваториална Бразилия/ и София. Като изреждам четирима, тримата са на открито. Това значи, че към 1/4 от нашите надарени български музиканти остават у нас. Въпреки това живеем с вярата, че едно по-голямо уважение към културата, която извисява духовно всички пластове на обществото ще откри своето значение у нас “, добави проф. Радионов.
Той акцентира, че обичта към изкуството облагородява душата и основава отлични експерти и положителни хора с дух, отговорност, с красиви души и великодушни сърца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР