Едсон Арантес до Насименто или както е по-известен във футболните

...
Едсон Арантес до Насименто или както е по-известен във футболните
Коментари Харесай

Рожденикът Пеле на няколко пъти е имал връзка с българския футбол

Едсон Арантес до Насименто или както е по-известен във футболните среди като Пеле, има посещение у нас - в края на 50-те години, когато неговият Сантос играе две другарски срещи с националния тим. Световната звезда не получава прекалено много късмет за изява, тъй като е защитаван зорко от легендата на Спартак (Пд) Атанас Манолов. Година по-рано на " Маракана " против Бразилия и Пеле свети Тодор Диев, въпреки да губим от бъдещите международни първенци с 0:4.

На Мондиал`66 в Англия Пеле и " Селесао " са в една група с България, като срещата на " Гудисън Парк " приключва 2:0 за южноамериканците. И двата гола в мрежата на Георги Найденов падат от фаул, като точни са Пеле и Гаринча. В този мач Краля на футбола няма поле за изява, тъй като е охраняван компактно от Добромир Жечев. В автобиографията си Пеле споделя за Жечев и суровия им дуел на Албиона. Тогава групата е доста мощна и България, и Бразилия не съумяват да се класират за четвъртфиналите.

През 1990 година на " Сан Сиро " в Милано е проведен показателен мач сред Бразилия и отбор на останалия свят. Начело на планетарните звезди са Франц Бекенбауер и Ариго Саки, а в селекцията им е поканен Христо Стоичков, преди малко минал от ЦСКА в Барселона. Камата е съотборник в този мач с Марко ван Бастен, Карло Анчелоти, Мичел, Георге Хаджи, Енцо Франческоли, Рене Игита и други На терена за Бразилия пък играе самият Пеле.

Две десетилетия по-късно Краля на футбола възкликва по адрес на Стоичков: " Ти си популярен футболист! ".

Всъщност, за величието на Ицо роля има и самият футболен крал. Пеле оглавява дружно със сър Боби Чарлтън комисията, която има за задача да дефинира идеалната единайсеторка на Мондиал`94. От българския тим изборът на двамата се стопира върху Стоичков и Красимир Балъков. Никога преди и в никакъв случай по-късно българи не попадат в идеалния отбор на международно състезание. На специфична гала в хотел " Риц " в Пасадина на 15 юли 1994 година Пеле и Чарлтън афишират избора си - Ицо и Краси получават голямо самопризнание с историческа стойност.

Не са доста интервютата, които Пеле е дал за български медии. Първото е взето от гласуващият в анкетите на " Франс Футбол " Румен Пайташев, часове преди международния край на 8 юли 1990 година в Рим. То е оповестено на страниците на вестник " Футбол ", а Пайташев споделя за него в книгата си " Футболни звезди ". Шест години след Рим Пеле дава изявление и за паметното предаване " Планета Футбол " по " Канал 1 ". Това става в Англия по време на Евро`96, където с доста сръчност и дипломатичност до изявление с митичния бразилец доближават Владимир Памуков, Красимир Минев и Павел Бошнаков.

В историята остава и лафът на Николай Колев - Мичмана: " В непосредственост до мен е сътрудника Пеле ", котел по време на заключителните срещи от Аржентина`78.

Варненският доайен Стефан Янев също се е докосвал до трикратния международен първенец. На почивката на мача Бразилия - Съюз на съветските социалистически републики от Мондиал`82 Пеле отхвърля подпис на Чечо, само че след 12 години в Съединени американски щати " грешката " е поправена.

В началото на XXI век ФИФА разпорежда на Пеле да дефинира 125-те най-хубави футболисти, селектирани в лист наименуван " ФИФА 100 ". Сред избраниците на Краля на футбола има един българин - Христо Стоичков.
 Ако в действителност
Ако в действителност " това е ситуацията ", значи Пелето е прав: Предстои съществена смяна във футбола ни

Това ли е решението?
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР