Едрият бизнес в България изпрати нов сигнал до Комисията за

...
Едрият бизнес в България изпрати нов сигнал до Комисията за
Коментари Харесай

Едрият бизнес със сигнал до КЗК: Настояваме за проверка за концентрация на пазара на електроенергия


Едрият бизнес в България изпрати нов сигнал до Комисията за защита на конкуренцията във връзка на изкривявания на свободния пазар на електрическа енергия. Сигналът е във връзка на продажба на електрическа енергия от няколко топлофикационни сдружения, гравитиращи към предприемача Христо Ковачки. Дружествата продават електрическата енергия си на борсата още веднъж на компании, свързани със същия предприемач. Това дава опасения на бизнеса за проблеми и деформиране на цената, както и облагодетелстване на избрани пазарни субекти. В сигнала не е упоменато името на енергийния предприемач, само че бизнесът упорства да се направи инспекция дали има централизация на субекти в тази тенденция.

Прилагаме цялото известие до Комисия за защита на конкуренцията, подписано от представителите на едрия бизнес - Васил Велев, Радосвет Радев, Цветан Симеонов и Кирил Домусчиев:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА,

С сегашния сигнал сезираме Комисията за защита на конкуренцията, с цел да проверява дейностите на група участници на свободния пазар на електрическа сила, които считаме, че с държанието си по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.
Фактическите ни изказвания се основават на разбор на обществено налична информация.

Конкретните обстоятелства и условия са следните:
Съществена част от електрическата сила, създавана от мощности частна благосъстоятелност на територията на страната, е под директния или индиректен надзор на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от спомагателните разпореждания на Търговския закон. Визираме следните сдружения:

 F34029

Електрическата сила, създадена от гореизброените сдружения, се продава на свободния пазар на електрическа енергия от сдружението търговец „ Гранд Енерджи дистрибюшън “, обвързвано със субектите - производители. Следва да изтъкнем и обстоятелството, че търговецът „ Гранд Енерджи дистрибюшън “ по силата на контракт съставлява „ Топлофикация София “ ЕАД при продажба на електрическата сила, създадена от когенерацията на сдружението с размер 186 МW.

Наличието на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара.

Налице са и условия за изкуствено основаване на недостиг на електрическа сила посредством ограничение на личното произвеждане и по едно и също време с това изкупуване посредством свързани търговци на цялото предлагано от държавните сдружения – производители количество електрическа енергия на борсата

Отделно от това под контрола на притежателите на индустриалните мощности е и застрахователно сдружение.

Застрахователното сдружение издава застрахователни полици като форма на гаранционно поръчителство при закупуване на електрическа сила преди всичко на групата търговци, свързани с производителя, което директно основава конкурентно преимущество. Това събитие подсказва, че е допустимо и закупената сила да не бъде платена и укрепва непазарното преимущество.

От изложените условия може да се направи обосновано съмнение за съществуване на неприемлива централизация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията.

От друга страна - пазарното държание на гореизброените участници на пазара на електрическа сила основава подозрения за съществуване на картелно съглашение в следната тенденция:

„ Гранд Енерджи дистрибюшън “, Юропиън трейд оф енерджи “, „ Сага комодитис “, „ ТМ Технолоджи “, „ Енерджи инвест юръп “ - всичките, свързани със субектите – притежатели на индустриалните мощности, са взели участие в извършени тръжни сесии на Българска самостоятелна енергийна борса през интервала от ноември 2018 година до януари 2019 година, при които са търгувани предлагани от АЕЦ “Козлодуй “ количества електрическа енергия в размер на към 500 МW.

Всеки от изброените търговци е закупил на база на двустранен контракт електрическа сила от препоръчаната от АЕЦ “Козлодуй “, като официално по всеки от договорите е спазено ограничаването в тръжната документи за закупуване на количества до 10 МВтч, надлежно 20 МВтч от един покупател.

На процедура цялото количество електрическа сила, препоръчано по време на упоменатите борсови сесии, е закупено от цитираните сдружения. Проявява се ясна наклонност основна част от електрическата енергия, предлагана на свободния пазар, да се закупува от изброените сдружения при елиминиране на останалите търговци.

Данните ни сочат, че след това закупеното количество електрическа енергия е търгувано сред горецитираните търговци на база двустранни контракти. Преразпределените сред тези търговци количества електрическа енергия се продава на клиентите им – частни субекти и обществени възложители при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм.

На 19.06.2019 година НЕК провежда търг за продажба на 98МВт за интервала 01.07-30.09.2019 година, при който предизвестено фаворизираше единствено един вероятен покупател с евентуално разполагаемо почасово количество сред 0МВт и 490МВт. След намесата на работодателските организации този абсурден търг бе преустановен, в това време НЕК провежда още два търга за същия ден, още веднъж с условия, подозрително фаворизиращи един евентуален участник, само че и тези търгове бяха анулирани. В последна сметка НЕК организира стремежи търг на 01.07.2019 година и осъществя електрическа енергия с евентуално разполагаемо почасово количество сред 0МВт и 250МВт, което количество на 80% се изкупи от две от обвързваните сдружения, упоменати нагоре. Следователно наклонността към централизация се задълбочи с дейното подпомагане на НЕК. Настояваме да ревизирате и този търг.

Регистрационната система на БНЕБ разрешава да се направи инспекция и на връзката сред оферираните позиции (количество и цена) на сегмент „ Ден напред “ на гореспоменатите свързани сдружения и тези на НЕК за интервала 01.12.2018 г.-14.07.2019 година – имаме учредения да допускаме координираност и произлизащи от това високи равновесни почасови цени.

Заслужава внимание и проучването на координирано държание сред упоменатите търговци и крупни експортьори на електрическа енергия като ГЕН-И, Данске комодитис, Алпик още веднъж за същия интервал 01.12.2018 г.-14.07.2019 година, установимо както през двустранни контракти сред тях, по този начин и посредством оферираните позиции (количество и цена) на сегмент „ Ден напред “. В тази връзка следва да се обърне внимание и на данните за трансграничен продан от системата на ЕСО, затворените вътрешни покупко-продажби сред упоменатите лица (без физически трансграничен трансфер) и почасовите цени, реализирани за интервала на сегмент „ Ден напред “.

Изложените обстоятелства дават ясни индикации за манипулиране на свободния пазар на електрическа енергия и използване от избрани субекти на непазарни търговски практики.Пряка последица от дейностите на стопански обвързваните субекти е ограничението на опциите на останалите търговци на свободния пазар на електрическа енергия да закупуват електрическа сила при ясни и конкурентни условия.

Описаният модел на държание на гореизброените сдружения нарушава действието на либерализирания пазар на електрическа енергия. По този метод се основават условия за непрекъснат недостиг на електрическа сила и непазарно образуване на цената й. Този развой директно и отрицателно рефлектира върху действието на цялата българска стопанска система.

Сериозността и мащабите на казуса ни мотивираха да предприемем всички законови дейности, с цел да предотвратим задълбочаване на тази наклонност и незаконните практики да бъдат прекъснати. Уважаеми госпожи и господа членове на Комисията за защита на конкуренцията,

Молим да образувате произвеждане по реда на Закона за защита на конкуренцията и да разпоредите осъществяване на инспекция на гореизложените обстоятелства и условия, с оглед определяне налице ли е законова догадка на неприемлива централизация и/или картелно съглашение сред изброените в жалбата субекти - участници на свободния пазар на електрическа сила.

Изразяваме подготвеност при нужда да предоставим в допълнение наличната информация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР