Едри работодатели се обявиха срещу прекалено дългия отпуск по майчинство

...
Едри работодатели се обявиха срещу прекалено дългия отпуск по майчинство
Коментари Харесай

Работодатели се обявиха против дългото майчинство в България

Едри работодатели се оповестиха против прекомерно дългия отпуск по майчинство у нас.

" Категорично не поддържаме опазване на 410 дни отпуск заради бременност и раждане, след който майките имат право на отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст против ниското обезщетение в размер на 380 лева на месец, което задържа работната мощ на майките отвън пазара на труда, където има недостиг на работна ръка. Връщането им на работа след 2 години води до загуба на трудовите им привички и прави сложна акомодацията им на работното място ", написа в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България за трите бюджетни закона.

От асоциацията не оферират решение или различен период. България фактически е отличник в Европа по дълго платено майчинство, написа в. " Сега ". Втората година обаче е извънредно ниско платена - сумата следващата година остава замразена на 380 лева, макар че в началото бе обвързана с минималната работна заплата, която следващата година ще е 560 лева

Аргументът за задържането на това обезщетение съгласно обществения министър Бисер Петков е точно да се стимулират дамите да се върнат по-бързо на работа. Възражения към прекомерно дългите отпуски имат и от Българската стопанска камара. Оттам писаха на кабинета да отстрани платения отпуск, който се поставя върху времето, прекарано в развъждане на дете.

Сега върху двете години на майчинството се дава и постоянен заплатен годишен отпуск. По въпроса неотдавна се произнесе Европейският съд в Люксембург, съгласно който интервалът на наставнически отпуск не може да се приравни на интервал за фактически полагане на труд, заради което, в случай че в националното законодателство е планувано върху този интервал да няма заплатен отпуск, това е в сходство на европейските правила.

АИКБ се афишира срещу " голословното административно нарастване на минималната работна заплата от 510 лева на 560 лева " , като упорства тя да не се усилва, до момента в който не се контракти транспарантен механизъм за определянето ѝ сред работодатели и синдикати. Очаквано е срещу повдигането на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лева и повдигането на минималните осигурителни прагове до размера на най-ниското заплащане. Работодателите са недоволни и от това, че следващата година отново ще би трябвало да заплащат първите три дни болнични, което ще докара до " нов растеж на разноските за компенсациите за краткотрайна неработоспособност ".

Асоциацията предвижда и нов растеж на инвалидните пенсии поради " незадоволителни промени в региона на здравната и трудовата експертиза и в отпущането на инвалидни пенсии ". Подкрепа се дава кардинално за бюджета, запазването на данъчния модел, увеличените пари за обучение, промените в професионалното обучение, както и за " опита за промяна в бранш опазване на здравето ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР