едоволството на ИТ компаниите срещу ИТ гигантите расте. Компаниите Epic

...
едоволството на ИТ компаниите срещу ИТ гигантите расте. Компаниите Epic
Коментари Харесай

Компании с коалиция против правилата на ИТ гигантите

едоволството на ИТ фирмите против ИТ колосите пораства. Компаниите Epic и Spotify оглавиха Коалиция за правдивост при приложенията. Организацията цели да накара ИТ колосите да вкарат по-честни правила в магазините си за приложения.

В Коалицията към този момент вземат участие над 12 компании, като тя е учредена от Epic, Spotify и Match Group. Организацията ще "бъде гласът на разработчиците на приложения и игри и ще цели да отбрани избора на потребителите и да сътвори равни условия за всички ", афишира Хорацио Гутиерез, един от ръководителите на Spotify в известие до медиите.

Коалицията има и "10 правилото на магазина за приложения ". Според нея те ще пазят свободата на приложенията, разработчиците и потребителите. Сред правилата е премахването на ексклузивността, т.е. обещано приложение да е налично единствено в един магазин, както и да не бъде блокирано, тъй като има по-различен бизнес модел.

Принципите включват още опция за разработчиците да споделят непосредствено с потребителите през приложението си, данните на фирмите да не се употребяват за конкуренция против самите тях, притежателите на магазините да не пречат на конкурентни приложения. Предлага се и въвеждането на по-ясни и транспарантни правила на онлайн магазините.

Създаването на обединението е предизвикано от разногласията на Epic, Spotify и други компании с Apple за разпоредбите и държанието на компанията в нейния онлайн магазин за iOS. Те са срещу високия % комисионна, както и рестриктивните мерки, че всяка транзакция би трябвало наложително да минава през системата на Apple. Сходно неодобрение има и към магазина на Гугъл, въпреки и не толкоз мощно изразено.

За в този момент Apple не е коментирала Коалицията. Когато разногласията започваха преди няколко седмици, компанията разгласи, че не пречи на конкуренцията, а счита, че онлайн магазинът ѝ в действителност ѝ оказва помощ. Apple посочи, че обезпечава платформа за над 28 млн. разработчици по света, които имат допир до 175 страни и 1,5 милиарда устройства.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР