Edouard Lotz Гарантирането на доставките е сред ключовите аспекти в

...
Edouard Lotz Гарантирането на доставките е сред ключовите аспекти в
Коментари Харесай

GGP: Гарантирането на доставките е ключов аспект в Енергийната стратегия на ЕС


Edouard Lotz

Гарантирането на доставките е измежду основните аспекти в енергийната тактика на Европейски Съюз. Тази цел беше въведена в Договора от Лисабон от 2007 година в член 176А:

„ Политиката на Съюза в региона на енергетиката се стреми, в дух на взаимност сред държавите-членки, да... подсигурява сигурността на енергийните доставки в Съюза “ (1).

Тъй като забележителна част от силата, употребявана в Европа, се внася от Русия, от решаващо значение е Европейски Съюз да понижи зависимостта си. Договорът от Лисабон дава обещание да даде на Европейски Съюз пътна карта за създаване на устойчива енергийна мрежа на нейната територия, както и за нашарване на каналите за импорт.

Понастоящем потреблението на европейския енергиен микс се състои от:
- 35% от течните петролни артикули
- 23% от природния газ
- 15% от въглища
- 13% от нуклеарната сила
- 13% от възобновима сила

През 2016 година 54% от силата, употребявана в Европа, е била импортирана под форма на изкопаеми (фосилни) горива, до момента в който останалите 46% са били създадени в страната. Вижте Фигура 1 за спомагателна информация.

Изключително значимо е Европейски Съюз да диверсифицира доставчиците си (2), защото Европа внася повече от половината от нужната сила. Диверсификацията на доставчиците на сила освен води до сигурност на европейския енергиен пазар, само че и разрешава по-висок ливъридж за договаряне с доставчиците, с цел да доставят сила на налична цена за своите жители (3).

Диверсификацията на европейските доставки на природен газ е осъществима също по този начин и с помощта на шистовата гражданска война в Северна Америка, която се случва през последното десетилетие. Например, в в Пермския басейн (Permian Basin, found beneath parts of Texas and New Mexico), равнищата на рандеман на нефт и газ са изненада за всички прогнози на анализаторите на пазара на нефт, в това число и за EIA (американската организация за енергийна информация към министерство на енергетиката на САЩ). (Фигура 2).

Днес Съединените щати са най-големият производител на петрол и газ в света, изпреварвайки както Саудитска Арабия, по този начин и Русия. Поради неотдавнашния скок в производството на природен газ в Съединени американски щати, в цялата страна се строят терминали за втечняване на природен газ за експорт за Европа и Азия. Първият транспорт на течен природен газ (LNG) от Съединени американски щати е доставен в пристанище Sines в Португалия през април 2016 година

Внос на полутечен природен газ в Европейски Съюз от Съединени американски щати

От 2016 година вносът на полутечен природен газ на Европейски Съюз от Съединени американски щати е достигнал 2,8 милиарда куб. м, като в Европа са доставени повече от 40 танкера на LNG (от САЩ). Почти изчезнал на европейския пазар преди 20 години, стратегическото значение на LNG нараства година след година. През 2017 година в Европа са импортирани 55 милиарда куб. м полутечен природен газ, което съставлява 14% от общия импорт на газ отвън Европейски Съюз за тази година през 2017 година, което съставлява растеж от 12% в бранша по отношение на равнището на вноса през 2016 година (4). Въпреки това, най-голямата част от вноса на европейски полутечен природен газ към момента идва от Катар, Алжир и Нигерия.

Сегашният свободен потенциал в другите съоръжения за регазификация на полутечен природен газ е покрай 150 милиарда куб. м, а плановете, които са в развой на създаване, би трябвало да прибавят кпацитет от над 15 милиарда куб м до 2021 година В резултат на това се чака вносът на LNG от Съединени американски щати за Европа да се усили 8 bcm (млрд. куб м) до 2022 година (Фигура 1).

Чрез новият снабдител на LNG в Съединени американски щати, Европейски Съюз може да усъвършенства диверсификацията на доставките си и да построи по-устойчив пазар в газовия бранш. Европейски Съюз е подготвен да приветства нови стопански сътрудници в този съответен бранш и да подтиква конкуренцията сред другите снабдители. В резултат и други страни са насърчени да следват този път.

" През юли 2018 година ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп направиха взаимно изказване във Вашингтон в което повториха желанието за определяне на мощно съдействие сред двете страни и увеличение на вноса на LNG за Европейски Съюз. "

От европейска позиция, тези връзки имат за цел да укрепят енергийния пазар и да подсигуряват сигурността посредством диверсификация на доставките на газ. Тази тактика бе последвана от поддръжката на институциите на Европейски Съюз за инфраструктурни планове за LNG в Западна Европа, с задължения за над 638 милиона евро.

Въпреки че пазарът на LNG нараства мощно в Европа, равнището на предложение от подобен източник към момента е ниско спрямо вноса на съветски газ. 32% от европейските петролни артикули и 40% от европейския природен газ се внася през тръбопроводи от Русия - главен снабдител на сила за Европа.

Природен газ: Каква е ролята на съветската държавна компания " Газпром "?

Газпром се ангажира с доставка на природен газ за цяла Европа, която е и най-големият й пазар. Всъщност европейското ползване на газ през 2018 година доближи рекордни стойности с повече от 530 милиарда кубически метра (bcm) или 477 милиона тона петролен еквивалент. Въпреки пазар от подобен мащаб (представляващи милиарди долари доходи за компанията) може да настъпи политическа рецесия, която може да докара до краткотрайно спиране на доставките на природен газ. През 2009 година спор сред Украйна и Русия за цената на газа докара до дефицит на доставки в Източна Европа. Поради това зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ се възприема като опасност, която има капацитет да наруши стабилността на европейския енергиен пазар (Фигура 2).

За да се избегне сходна рецесия, през 2016 година беше препоръчан нов правилник, който предизвиква районната взаимност посредством увеличение на общите запаси от газ, както следващо свързване на мрежите за природен газ в района. В случай на дефицит на газ в една държава-членка, прилежащите страни ще би трябвало да обезпечат опция за запълване на възможен недостиг, защитавайки по този метод стопанската система. Мерките са ориентирани към повишение на устойчивостта на европейския газов пазар, както и към по-голяма взаимосвързаност на инфраструктурата сред страните (фигура 3).

Заключения

Тъй като намиращата се наоколо Руска федерация може да упражнява надзор върху Европейски Съюз с вноса на природен газ, за ​​Европа е неотложно да се стреми към енергийна сигурност, както и да обезпечи конкурентен пазар на газ. Налице са доста разновидности за Европейски Съюз.

Жизненоважно е да се построи тактика за LNG-партньорството сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. Това би могло да понижи каузи на вноса на газ от един снабдител. Диверсификацията на доставчиците обаче се смята за незадоволителна заради огромния дял на съветския импорт на газ. Затова е от значително значение да се търси по едно и също време и втори вид, фокусиран върху вътрешната резистентност.

И най-после, Европейски Съюз следва съществено да обмисли използването на член 176А от Договора от Лисабон, който се състои в модернизиране на сегашната газова инфраструктура в Европа и създаване на по-стабилна мрежа, която би могла да позволи проблем при всеки предстоящ дефицит на газ. Тези тактики ще покачат енергийната сигурност в Европейски Съюз.

По Global Gas Perspectives

Edouard Lotz

Edouard Lotz is a student on ESCP Europe’s MSc in Energy Management (MEM) and Vice President of the School`s Energy Society.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР