Едновременно с ескалацията на демонстрациите в Хонконг ескалира и недоволството

...
Едновременно с ескалацията на демонстрациите в Хонконг ескалира и недоволството
Коментари Харесай

Борбата за бъдещето на Хонконг вкарва Китай в конфронтация със Запада, пише "Гардиън"

Едновременно с ескалацията на демонстрациите в Хонконг ескалира и недоволството на Китай, написа Саймън Тисдал в английския вестник " Гардиън ".

Протестното придвижване поражда риск от подкопаване на контрола на Китай върху някогашната английска колония и на контрола на президента Си Дзинпин върху Китай, отбелязва Тисдал. Още какъв брой време ще мине, до момента в който непоколебимият китайски водач, привикнал да реализира това, което желае, и който не се колебае да употребява мощ, изгуби самообладание? Още какъв брой време ще могат да бъдат сдържани ядосаните генерали на китайската войска, пита английският публицист.

Тези въпроси са извънредно значими, тъй като битката за бъдещето на Хонконг има съществени интернационалните последствия - алегорични, политически и на практика. Отнемането на свободите на Хонконг би било безрадостен успех на засилващите се сили на международния авторитаризъм. Икономическото влияние върху така и така неустойчивите световни пазари и търговия, в които Хонконг има централна роля, може да е много отрицателно. Ще бъдат повдигнати и фундаменталните въпроси за могъществото на Си Дзинпин и за посоката на развиване на Китай, предвижда Тисдал.

Изглежда ясно, че Си няма да прибегне до мощ, в случай че не остане с усещането, че няма избор. Той знае, че сходни дейности дефинитивно ще опровергаят изказванията на Китайската комунистическа партия за " мирния напредък " на Китай. Си знае, че ще се стигне до извънредно неподходящи последствия в чужбина, като рецензиите ще бъдат надалеч по-сериозни от тези против политиката на Пекин във връзка с уйгурите в региона Синцзян, написа английският публицист.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР