Едновременно древен и модерен, старинен и красив, Страсбург е несъмнено

...
Едновременно древен и модерен, старинен и красив, Страсбург е несъмнено
Коментари Харесай

Страсбург - пътуване до настоящето

Едновременно античен и съвременен, древен и хубав, Страсбург е безспорно наложително място за туризъм, в случай че се намирате във Франция. Тук на всяка крачка ще срещнете разнообразни дребни и огромни очарования, а в лицето на локалните хора - ще получите упътвания и учтивост, в случай че не знаете къде отивате.
Цялата централна част на града, заобиколена от река Ил, е под закрилата на ЮНЕСКО. Буквално на една ръка разстояние от симпатичните дребни заведения са институциите на Европейския съюз, а неповторимият жанр на постройките, в които се вплитат разнообразни архитектурни форми от епохите, ще ви помогне да се потопите в неподражаема атмосфера.

В исторически проект градът е претърпял в действителност доста. В добавка към това централното географско състояние на Страсбург играе основна роля в определянето му за седалище на някои от най-важните институции на Европейския съюз. Тук се намира Европейският парламент, Съветът на Европа, Съдът за човешките права, както и Европейският омбудсман. Сесииите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също се организират в Страсбург.

Като център на региона Елзас (Алзас), градът е извънредно мощно повлиян както от най-хубавите френски, по този начин и немски обичаи. Тук ще чуете доста от жителите да приказват на елзаски, който в действителност е акцент на немския език, само че с значително френски заемки. По публични данни популацията доближава до 250 000 души, само че поради, че в Страсбург има доста младежи от всички страни по света поради университетския център, броят на живеещите е допустимо да е и по-голям. Като не броим туристите, несъмнено.

Страсбург е ситуиран на левия бряг на река Рейн. С други думи - на границата с Германия. Историята на този невероятен град стартира надалеч обратно във времето. Интересно е, че през 842 година тук са произнесени популярните Страсбургски обети – контракт сред Шарл Плешиви и Лудвиг Немски против брат им Лотар. Това съглашение на процедура обрисува политическите граници на Западна Европа за епохи напред. По-малко от век по-късно, през 925 година, Страсбург влиза в състава на Свещената римска империя.

Повече от 1000 година след тези събития градът непрестанно сменя принадлежността си. Времената са бурни - и в религиозно, и в политическо, и в икономическо отношение. Страсбург се трансформира в люлката на едно от най-влиятелните течения в Европа - хуманизма. По-късно градът се утвърждава и като изключително важен център за мощното религиозно придвижване на Реформацията.

Именно в Страсбург се ражда една велика концепция, трансформирала живота ни - Гутенберг създава концепцията си за печатарската преса. Градът непрестанно е разменна монета сред Франция и Германия. Ту част от едната, ту част от другата страна, Страсбург съумява да извлече най-хубавото от културните обичаи на двата народа. За да остане вечно във Франция в най-ново време.

Забележителната катедрала " Света Богородица ", 18-метровият астрономически часовник, кварталът " Малката Венеция " и площад " Клебер " са единствено начални дестинации в листата от местата, които наложително би трябвало да посетите, когато пристигнете в Страсбург. Неповторимата атмосфера на дребните и скътани улички, величието на готическия жанр и семплите обичаи в присъщите френски къщички около реката ще ви накарат да се почувствате като герои от приказка.

Със своите 580 км велоалеи, Страсбург е първият велоград във Франция. Тук е построена и най-дългата трамвайна мрежа в страната. Разходката с влаковете през града е като пътешестване от предишното към сегашното, в което всеки може да открие по нещо за себе си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР