Едномесечното покачване на долара може да достигне своя връх, тъй

...
Едномесечното покачване на долара може да достигне своя връх, тъй
Коментари Харесай

Ралито на долара може да се приближава до преломна точка

Едномесечното повишаване на $ може да доближи своя връх, защото Федералният запас се приготвя да внедри повече покачвания на лихвените проценти, съгласно моделите на търговия на валутата в минали цикли на стягане.

Доларът се увеличи с към 7% по отношение на кошницата от валути през миналата година до най-високото си равнище от март 2020 година, подтиквано частично от упованията, че Фед е подготвен да приложи постоянни нараствания на лихвите, с цел да укроти най-лошата инфлация от близо 40 години.

Тези облаги значително подхождат на държанието на $ през последните четири цикъла на повишение на лихвите, при което американската валута се повиши приблизително с 2,2% през 12-те месеца преди централната банка да стартира да покачва лихвените проценти.

Индексът на $ се повишава устойчиво през последната година и половина 

В три от последните четири цикъла на поход обаче показателят на $ съумя да понижи някои от облагите си, губейки приблизително 1,4% сред първото и последното нарастване на курса, демонстрира разбор на на данните на Refinitiv.

" Напълно допустимо е доларът да надвиши високата си страна, преразглеждайки равнищата, които видяхме преди осем-девет години, само че считаме, че се приближаваме много покрай повратната точка ", сподели Лиза Шалет, основен капиталов шеф в Morgan Stanley Wealth Management.

Анализатори от Goldman Sachs написаха, че актуалните прогнози за стягане на Фед са сравними с лихвените курсове на централната банка през 1994-1995 година, когато политиците покачиха лихвите с 300 базисни пункта за най-стръмния цикъл на повишение от десетилетия. Фед увеличи лихвите с 25 базисни пункта през март и вложителите предвиждат близо 260 базисни пункта кумулативни нараствания на лихвите през идващия февруари.

Въпреки че разликата сред доходността на американския дълг и задграничните държавни облигации се е нараснала през последните седмици, тази динамичност може да се промени, в случай че други централни банки станат по-агресивни в паричната политика или в случай че данните на Съединени американски щати демонстрират, че растежът стартира да се забавя.

Йоахим Нагел, президент на немската Бундесбанк, сподели в четвъртък, че Европейската централна банка може да увеличи лихвените проценти при започване на третото тримесечие. Изборна победа за френския президент Еманюел Макрон против крайнодесния претендент Марин льо Пен в неделя също може да понижи насрещните ветрове за еврото, което е надолу с 4,7% по отношение на $ тази година. Междувременно японската йена е на най-ниско ниво от две десетилетия по отношение на $.

Засега обаче инерцията наподобява е на страната на зелените пари. Индексът на $ е повишен с 2,3% за април, с ритъм за най-хубавия си месец от юни 2021 година Индексът също е на път за четвъртия си следващ месец на облаги, най-дългата сходна серия от две години.

Докато мощният $ може да помогне на Фед да укроти инфлацията, той може да изостри покачващите се цени в стопански системи, чиито валути са отслабнали. Силният $ също може да натежи върху облагите на американските компании, които извличат доходи от чужбина и би трябвало да ги обръщат назад в долари. Procter & Gamble и Philip Morris International Inc са измежду фирмите, които цитират валутни ветрове в докладите за облагите за този сезон. 

" Смятаме, че се приближаваме доста до тази точка, в която фирмите ще би трябвало да стартират да признават, че по-силният $ вреди на превода на техните доходи и вреди на интернационалната конкурентоспособност ", сподели Лиза Шалет от Morgan Stanley. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР