Еднократна инвестиция от 1.4 млрд. евро в България никога не

...
Еднократна инвестиция от 1.4 млрд. евро в България никога не
Коментари Харесай

Завод за 1.4 млрд. евро – мисията беше възможна

Еднократна инвестиция от 1.4 милиарда евро в България в никакъв случай не е правена. Надеждите на държавното управление бяха, че това за пръв път ще се случи с отварянето на огромен цех на Volkswagen в страната. Но възможностите за сходен план към този момент са минимални, защото немският автомобилен гигант съвсем несъмнено избра Турция за произвеждане. Въпреки това страната ни натрупа скъп опит в преговорен развой от подобен сан и доближи до финалната шортлиста от едвам два претендента, и то в директна конкуренция с доста страни от района.

Какъв цех единствено

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Volkswagen Group разгласи в края на предходната година, че търси място за нов собствен цех в Източна Европа, който да стартира работа през 2022 година Директната финансова инвестиция ще е над 1.4 милиарда евро и включва откриването на към 5000 непосредствено заети работни места плюс стотици инженерни, а след това и още хиляди спомагателни като снабдители и обслужващи промишлености. Капацитетът му би трябвало да е 1000 коли дневно, т.е. над 360 хиляди на година. Заводът ще е от така наречен multi-brand вид, т.е. ще създава коли от разнообразни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.

Сред претендентите за мегаинвестицията с изключение на България и Турция бяха и Сърбия, Румъния, Северна Македония и други При план от подобен мащаб автомобилните колоси влизат с доста мощни позиции, подкрепени и от сигурността, че в случай че не получат нещо в една страна, съвсем несъмнено ще го договорят в идната.

Volkswagen имаше доста подробни условия за земята и инфраструктурата към завода си. Компанията търсеше голяма повърхност - към 4000 декара, с достъп до индустриално електричество с огромен потенциал (поне 20 МW), газопреносна мрежа, водоснабдяване, автомагистрала, непосредственост до летище, жп превоз, определeни екоизисквания и други Страната натрупа скъп опит в преговорен развой от подобен сан и доближи до финалната шортлиста от едвам два претендента.

България до момента в никакъв случай не беше водила договаряния за толкоз огромен план на зелено. За задачата държавното управление сътвори работна група с представители от няколко министерства, които да работят тясно между тях и да водят диалози както с Volkswagen и медиаторите на групата, по този начин и с вероятните частни сътрудници тук. Постепенно страните кандидатки започнаха да отпадат една по една, до момента в който на финалната права останаха единствено България и Турция. Възможните имоти за подобен цех в страната не са доста и най-после останаха два - земята на някогашния цех " Кремиковци " край София и терен в индустриална зона " Раковски " (част от " Тракия икономическа зона " ) край Пловдив.

През последните месеци представители на немския колос и негови консултанти посещаваха района неведнъж, до момента в който в средата на лятото стана ясно, че във Volkswagen в последна сметка са взели решение да стартират договаряния за градеж на новия си цех с Турция, като предпочетеното място е индустриалната зона в Измир. Официално тази версия не беше доказана от компанията, която разгласи, че продължава да води договаряния с претендентите в шортлистата си. Но източници от компанията оповестиха пред немски медии, че решението е съвсем дефинитивно и остават да се уточнят детайлностите с турското държавно управление.

Защо Турция

Според информация на " Капитал " няколко фактора са наклонили везните в интерес на Турция, а множеството от тях са надалеч отвън контрола на българската страна. Турското държавно управление има сериозна поддръжка в лицето на Катар, а емирството държи 17% от акциите с право на глас във Volkswagen. Анкара е употребила и поддръжката на европейски лобисти, измежду които и някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер.

Най-важен е факторът с държавната помощ. Тъй като не е член на Европейски Съюз, страната по никакъв метод не е лимитирана от европейските правила. Според източници на " Капитал " като краен пакет предложенията на двете страни са близки, само че като директна финансова помощ офертата на Турция е била в пъти по-голяма и доближава 900 млн. евро при към 300 млн. евро от България. Правителството също по този начин дава обещание да купи земята и да построи огромна част от самия цех.

Не бива да се не помни и опитът на Турция в автомобилния бранш. През предходната година огромни производители като Fiat, Renault, Ford, Hyundai и Toyota са сглобили над 1.3 млн. коли в страната. Локацията край Измир пък е в промишлен парк, в който има редица снабдители на автомобилни съставни елементи, а определеният имот за самия цех е напълно измит и подготвен за градеж (от Турция) с всички нужни условия за достъп до електричество, газификация и така нататък Турската държавна администрация пък е възможен огромен клиент на създадените в завода модели - източник на " Капитал " уточни, че има заричане за покупка на най-малко 100 хиляди автомобила.

Всички тези плюсове са предиздвикали Volkswagen да заложи на Турция пред България. Основният плюс на страната ни е участието в Европейския съюз, само че то не се е оказало задоволително.

Надежди за идващ план

Въпреки всички сигнали, че Турция ще излезе победител на финала, отпадането на този стадий не би трябвало да се смята за неуспех. Преди този план страната беше тотално неподготвена да притегля сходен вид вложения. Правителството в никакъв случай не е работило по този начин проведено при договарянията с сходен вложител. Според източници на " Капитал " в договарянията са се включвали и са работили дружно представители на съвсем всяко министерство, което е нещо невиждано за българската администрация. Те са се учили в придвижване на всички условия, които има сходен вложител, и по какъв начин да дават отговор на тях.

Според източници от автомобилния бранш и други колоси оглеждат Източна Европа за вложения и достигането от страната ни до финалната шортлиста на Volkswagen е добра реклама пред тях. Отделно държавното управление към този момент е готово да бъде надалеч по-активно и единствено да търси такива огромни играчи за договаряния, а не да чака те сами да дойдат тук. Ще му оказват помощ и насъбраните връзки с огромните медиатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР