Еднократна доза псилоцибин – психоактивната съставка в магическите гъби, води

...
Еднократна доза псилоцибин – психоактивната съставка в магическите гъби, води
Коментари Харесай

Изследване: Еднократна доза "магически гъби" намалява тревожността и депресията при пациенти с рак

Еднократна доза псилоцибин – психоактивната съставна част в " магическите гъби ", води до дълготрайно облекчение на тревогата и депресията при онкоболни пациенти, сочат резултатите от ново научно проучване.

Пациентите с рак, на които е даден псилоцибин, оповестяват за понижаване на тревогата, депресията, безнадеждността, обезкуражаването и безпокойството от гибелта повече от четири години след приемането на еднократна доза в композиция с извършена психотерапия.

" Нашите открития изрично допускат, че лечението с псилоцибин е обещаващо средство за възстановяване на прочувственото, психическото и духовното богатство на пациентите с животозастрашаваща форма на рак ", споделя доктор Стивън Рос, доцент по психиатрия в катедрата по психиатрия към университетския медицински център " NYU Langone Health " в Ню Йорк, Съединени американски щати.

Констатациите се основават на усъвършенствания, докладвани за първи път от научния екип през 2016 година, при които на 29 пациенти, страдащи от тревога и меланхолия, свързани с раково заболяване, е били дадена еднократна доза псилоцибин или плацебо (ниацин, прочут като витамин B3). Седем седмици по-късно на пациентите в проучването е било обещано тъкмо противоположното вещество. Изследването е протекло в композиция с девет психотерапевтични сесии.

Около шест и половина месеца, откакто всички пациенти са получили псилоцибин, към 60 до 80% демонстрират клинично значимо понижаване на признаците на меланхолия, тревога и екзистенциален дистрес, както и усъвършенствано отношение към гибелта.

Снимка: Getty Images

Впоследствие 15 от първичните участници в проучването са били проследени от 3,2 до 4,5 години по-късно, като демонстрират трайни дълготрайни усъвършенствания, а над 70% от тях в допълнение приписват " позитивни промени в живота, свързани с прекарванията от лечението ", класирайки това измежду " личностно най-смислените и духовно най-значими прекарвания в живота им ".

" Този метод има капацитет да докара до смяна на модела на мислене в психическата и екзистенциална грижа за пациенти с рак, изключително за тези в терминален етап ", добавя доктор Рос.
Русия забрани Reddit поради препоръки по отношение на „ вълшебен гъбки ” Другите две страни, забранили форума, са Китай и Северна Корея
Стивън Рос счита, че е належащо незабавно различно средство за лекуване на тревога и меланхолия измежду онкоболните, заявявайки, че една трета от хората, диагностицирани с рак, ще развият тревога, меланхолия и други форми на психологичен дистрес.

Въпреки че научният екип на доктор Рос към момента не схваща изцяло по какъв начин псилоцибинът оказва такива мощни резултати върху душeвността, експертите допускат, че това може да бъде обвързвано с опция на мозъка, наречена невропластичност - способността да се трансформира и приспособява по отношение на значими промени в организма и околната среда.

" Тези резултати могат да хвърлят светлина върху това по какъв начин позитивните резултати на еднократна доза псилоцибин могат да продължат толкоз дълго ", разяснява Габи Агин-Либес.

" Изглежда, че псилоцибинът улеснява постигането на надълбоко и свястно прекарване, което се резервира у човек и може да промени фундаментално неговото мислене и светоглед ", добавя специалистката от научния екип зад проучването.

Снимка: Unsplash/Emre Öztürk

Досега редица научни проучвания са открили изгоди от потреблението на псилоцибин за лекуване на хора с меланхолия, когато се комбинират с поддържаща психотерапия.

Според данни на Световната здравна организация през 2018 година в международен мащаб са регистрирани 18 млн. случая на рак, а проучванията демонстрират, че депресията е по-често срещана измежду пациентите с рак, в сравнение с измежду общото население.

Пълните резултати от научното проучване са оповестени в списание " Journal of Psychopharmacology ".
LSD лекува алкохолизъм? Харвардски учени възраждат концепцията, че ниска доза от опиата е дейно лекуване против алкохолизма
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР