Едногодишният спор става ли старото бетонно скеле в двора на

...
Едногодишният спор става ли старото бетонно скеле в двора на
Коментари Харесай

Спечелена е битката за нова сграда, предстои войната за детското здравеопазване

Едногодишният спор става ли остарялото бетонно скеле в двора на Александровска болница за нова детска болница или не остана в историята. На публично разискване в понеделник здравният министър проф. Костадин Ангелов удостовери курса към срутване на съществуващия незавършен градеж и построяването на напълно нова детска болница. Макар и основна стъпка напред в интерес на толкоз нужната и мечтана от обществото нова детска болница, въпросът със постройката надалеч не е единственият и най-същественият. Реално по-важните решения за това да имаме модерна и отговаряща на потребностите детска болница предстоят.

И на вчерашното публично разискване се чуха спорни отзиви по отношение на годността на остарелия градеж, опциите му да се приспособява на съвременна педиатрична болница, до каква степен е съответна първичната визия на Министерство на здравеопазването, която бе стъпила на концепцията за дострояването на остарялото скеле. Тези разногласия остават в предишното. Оттук нататък следва правенето на нов план от изпълнителя “Главболгарстрой “ и това е шансът позволените неточности в първия план да бъдат изчистени. За да се случи това обаче, първо би трябвало да бъдат осъзнати.

Каква да е новата болница?

От какво има потребност новата болница? На първо място би трябвало да бъде даден отговор на този въпрос преди още веднъж да бъдат начертани едни кутийки, а в тях – вкарани отделения и клиники. Това е едно от главните претенции на самодейността “За същинска детска болница ", сплотяваща жители, родители, лекари, архитекти, която съумя да се пребори след няколкомесечни митинги и осведомителна акция за нова постройка на новата Педиатрия, а не строителство върху остарялото скеле.

Старият план на Министерство на здравеопазването за дострояване на скелето да вземем за пример предвиждаше 350 кревати за лежащо заболели, 50 кревати дневен стационар и 1200 души личен състав. По време на разискването доктор Боряна Аврамова от клиниката по детска онкохематология разяснява, че първичният план планува прекалено много стационарни кревати и прекомерно малко паркова част , а е желателно всички пациенти, които е допустимо, да се лекуват амбулаторно. Тя сложи и въпроса за какво не се организира интернационален архитектурен конкурс, защото по думите ѝ у нас няма достатъно огромни експерти по детски
лечебни заведения, а в чужбина има архитектурни технолози за лечебни заведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР