Едночасовата стачка ядоса пациенти, които трябваше да изчакват.Те настояват за

...
Едночасовата стачка ядоса пациенти, които трябваше да изчакват.Те настояват за
Коментари Харесай

Служителите на Здравната каса на протест

Едночасовата стачка ядоса пациенти, които трябваше да изчакват.

Те упорстват за увеличение на главните им заплати и за откриване на най-малко 200 щатни бройки за вдишване на нови действия, които следва да бъдат разкрити в касата. По калкулации на синдиката “Подкрепа ” в актуализацията на бюджета би трябвало да бъдат заложни спомагателни 10 милиона лв..

Между 10.00 и 11.00 часа чиновниците на здравната каса излязоха на едночасова предупредителна стачка, предава Българска национална телевизия.

" Искаме нарастване на работните ни заплати, както и нарастване на бюджета на Националната каса от 4 на 10 млн. лв. ", съобщи Десислава Начова, инспектор в СЗОК.

И се заканиха - в случай че не бъдат чути, ще преустановят заплащанията към договорните сътрудници на здравната каса - лечебни заведения, аптеки, персонални лекари.

" Показвам ви фишове на наши сътрудници. Чисто 591 и задатък 200 лв.. Значи 791 лв. ", разяснява Румен Минчев.

Във Варна работещите в здравната каса споделиха, че е обидно да получават за труда си едвам 1000 лева И чиновниците в Русе упорстват за по-високо възнаграждение, без това да постанова съкращения. Според протестиращите в Пловдив заплащането им изостава по отношение на възнагражденията на държавните чиновници в други браншове.

" Ако не бъдем чути, следва да вземем решение за продължение на нашите ефикасни протестни дейности. Опасявам се, че това ще докара до колапс на цялата здравна система, защото Здравната каса управлява всички заплащания към лечебни заведения, лекари, аптеки, това са над 6 милиарда лв. бюджет ", съобщи Кремена Атанасова, зам.-председател на Синдиката на административните чиновници към КТ " Подкрепа ".

Едночасовата стачка ядоса пациенти, които трябваше да изчакват.

" Аз съм излязла от работа, с цел да заверя на инвалидната си майка протокола за медикаменти, от които тя има потребност, а в това време в този момент би трябвало да заставам тук и да очаквам ", оплака се Елка.

За " По света и у нас " ръководителят на Надзорния съвет на Здравната каса доцент Васил Пандов съобщи, че настояванията на протестиращите ще бъдат разисквани на съвещание тази седмица. Ще бъде предоставен и план за усъвършенстване на структурата на администрацията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР