Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно

...
Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно
Коментари Харесай

Караянчева: Едно зло ходи из България и това е домашното насилие

Едно зло върви из България и то участва съвсем ежедневно в новините. То участва с обезкуражаваща периодичност във всекидневието ни и това е насилието над дами и деца. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Караянчева взе присъединяване в съвещанието на парламентарната Комисия по правни въпроси, в границите на което се организира публично разискване на предлаганите промени в Наказателния кодекс, имащи за цел да се оправят с явлението „ домашно принуждение “.

Заедно с други депутати от ГЕРБ, Караянчева е измежду вносителите на Законопроекта, а пред участниците в разискването тя показа залегналите в него оферти за промени, както и техните претекстове.

„ Лично аз от дълго време съм изгубила илюзията, че можем с диалози, с кръгли маси и послания във Facebook да се борим против това зло. „ Ще те убия и ще те излежа “! Много дами са чували това нещо. За какъв брой от тях това се е трансформирало във съдбовен край “, попита Караянчева.

Според нея един по-строг и безапелационен Наказателен кодекс, който обгръща всички вероятни случаи на домашно принуждение, ще даде явен сигнал към евентуалните жертви, безучастните очевидци и причинителите, че сходни закононарушения повече няма да остават безнаказани. „ Със законопроекта ще дадем всеобхватна отбрана на дами деца от домашно насили и всички други форма на експанзия против тях “, увери ръководителят на Народното събрание.

Досега домашното принуждение не бе включено в Наказателния кодекс. С направените оферти към всичките квалифицирани сформира на ликвидиране, склоняване към самоубийство, телесна щета, похищение, насила и закана, се прибавя текстът „ осъществени в условия на домашно принуждение “. Ще се санкционира също и закана, която е провокирала боязън и жертвата.

Според данните, на които се базират вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на принуждение в всекидневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има доста проявни форми, измежду които полово принуждение, обезчестяване, гонене, незаконно отнемане от независимост, насилствен аборт и други.

Тези констатации се поддържат и от правосъдната процедура. Данните от седем окръжни съдилища в интервала 2012 – 2014 година демонстрират, че 91% от случаите убийствата на дами са осъществени от мъже, 7% - при съучастничество на мъже и дами и едвам 2% - единствено от дами. В 35% от случаите убийствата и опитите за ликвидиране на дами са осъществени от сегашен или някогашен съкровен сътрудник на жертвата, в 31% - от различен прочут мъж и единствено в 9% от убийствата са осъществени от чужд.

Тревожната статистика демонстрира, че две трети от убийствата са осъществени в дома на жертвата.

В полемиката присъединяване взе и министърът на правораздаването Цецка Цачева, която показа мнението на ръководеното от нея министерство. „ Целта на вносителите несъмнено е възстановяване на законовата рамка, с цел да се подсигурява съответна и всеобхватна правна отбрана от актове на принуждение над дами, в това число домашно насили, каквито за жалост изобилстват в новините “, означи Цачева и увери, че правосъдното министерство поддържа законопроекта. „ В редица незаконни сформира осъществяването на актове в условия или вследствие на домашно принуждение се въздига като квалифициращ симптом на изпълнителното действие “, посочи тя.

Интересна позиция в полемиката заеха от Асоциация на бащите в България. Според нейният представител Николай Николов съществено внимание би трябвало да бъде обърнато и на обстоятелството, че доста мъже също стават жертви на домашно принуждение. „ Въпросът е да се съсредоточим върху предпоставките, които пораждат насилието. А те кои са – неизпълнението на правосъдните решения. Няма мощ на света, която да накара някой в тази страна да извърши съдено решение за наставнически права. Полицията работи по общия ред. Години се точат преписките и се приключват “, съобщи Николов.

Промените бяха подкрепени от депутатите в комисията и следва да бъдат прегледани в пленарна зала.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР