Едно замахване с лакът и Тур дьо Франс остана без

...
Едно замахване с лакът и Тур дьо Франс остана без
Коментари Харесай

Дисквалификацията на Саган - справедливо решение или двоен стандарт

Едно замахване с лакът и " Тур дьо Франс " остана без две от най-големите си звезди. И без опцията да бъдат усъвършенствани два от най-впечатляващите върхове в историята на най-престижното колоездачно съревнование в света.

Световният първенец Петер Саган беше дисквалифициран провокира доста тежко рухване на Марк Кавендиш, до момента в който двамата спринтираха за успеха в стадий №4. Словакът беше дисквалифициран, а британецът напусна обиколката със счупена лопатка.

Изхвърлянето на Саган от Тура провокира яростна полемика в света на колоезденето. От една страна, дейностите на звездата на " Дайменшън дата " бяха много неточни и съществено застрашаващи здравето на неговия противник.

В случая сигурно е натежал и фактът, че единствено километър по-рано Саган провокира различен случай. Световният първенец за 2015 и 2016 година събори двама състезатели на FDJ, пробвайки да мине сред тях, което докара всеобщо рухване.

В същото време обаче никой не може да потвърди дали петкратният притежател на зелената фланелка е работил съзнателно при случая с Кавендиш, поради който е изхвърлен от Тура. Освен това раздаването на лакти и бутането при мощните финални спринтове, където скоростта на колоездачите е над 70 км/ч, е постоянно срещано събитие.


© Associated Press

Големият проблем е, че съдиите в огромните обиколки съблюдават буквата на правилника прекомерно изборно. Десетки са образците за случаи, когато за едни и същи прегрешения някои състезатели са отнасяли строги санкции, а други са се разминавали даже без предизвестие.

Първоначалната реакция против Саган беше извънредно остра. Падането докара до съществено напрежение в колоната, а един от топ спринтьорите - Андре Грайпел, разкритикува словака и даже съобщи: " Той към този момент не ми е другар. "

Спортният шеф на " Дайменшън дата " Ролф Алдаг беше гневен на Саган. " Световният колоездачен съюз (UCI) би трябвало да се вземе в ръце. Това не беше спортен случай и всички го видяха. Знам, че не е елементарно да дисквалифицираш международния първенец, само че от време на време би трябвало да се взимат и тежки решения ", написа Алдаг в " Туитър " незабавно след финала.

.@arnaudemare s'impose après une chute de Cavendish / @arnaudemare wins the stage, Cavendish crashed #[email protected]/93HGr6XETq
— Le Tour de France (@LeTour) 4 юли 2017 година

" Идва ни малко допълнително всеки ден (Саган) да прави рискови придвижвания и да блокира останалите ", оплака се и спортният шеф на " Лото Судал " Марк Сърджант. A английските медии подеха вълната от възмущение и бързо я разнесоха.

" Мисля, че той направи огромна неточност. Това не е първият път. Всеки си мисли, че Саган е недостижим, само че в случай че това се случи на французин, всички ще желаят дисквалификация ", разяснява някогашният шотландски колоездач и спортенй шеф Брад Смит, който е анализаторът на " Евроспорт " за тазгодишния " Тур дьо Франс ".

Саган първо беше глобен с 30-секундно наказване и отнемането на 50 точки от актива му в класирането за зелената фланелка. От " Дайменшън дата " обаче подадоха тъжба против словака и половин час по-късно беше оповестено, че международният първенец е дисквалифициран.

" Решихме да отстраним Петер Саган, тъй като съществено заплаши част от своите сътрудници му в последните метри на спринта ", разгласи президентът на спортното жури Филип Марлен. Той цитира член 12 от правилника на UCI, съгласно който колоездач, който предумишлено е препречил пътя на " един от първите десетима състезатели ", предстои на дисквалификация.

UCI World Champion, Peter Sagan addresses the press and makes a statement on his expulsion from the Tour de France! pic.twitter.com/NtIP5uHhXH
— BORA – hansgrohe (@BORAhansgrohe) 5 юли 2017 година

" Tова е спринт. Просто не знаех, че Марк е зад мен. Той пристигна от дясната страна, а аз желаех да хвана въздушната бликам на Демар или Кристоф, не съм сигурен който беше пред мен. След това нямах време да отвръщам да мина вляво, той се удари в мен и след това в оградите ", изясни Саган.

По-късно пред хотела на своя тим той сподели: " Трябва да приема решението на журито, само че сигурно не съм склонен с него, тъй като не направих нищо неправилно по време на спринта. Много скърбя, че Марк падна и се надявам да се възвърне допустимо най-бързо. Но както можете да видите, това беше един вманиачен спринт. Няма да е нито първият, нито последният сходен. "

Той подаде тъжба против дисквалификацията си, само че през днешния ден тя беше отхвърлена. С това завършиха и възможностите да бъде подравнен върха на германеца Ерик Цабел, който завоюва зелената фланелка в тура шест следващи пъти сред 1996 и 2001 година

Мнозина експерти и състезатели обаче показаха изрично противоречие е дисквалификацията на Саган. А откакто пристрастеностите се уталожиха, даже хора, които в началото реагираха доста яростно против международния първенец, трансформираха своето мнение.
" Трябва първо да виждам повтаряне, преди да споделям нещо. Мисля, че решението на журито е прекомерно сурово ", написа Андре Грайепл в " Туитър " и сервира извиненията си към Саган за казаното преди този момент.

Трикратният първенец в Тура Грег Льомонд беше един от тези, които опазиха международния първенец. " Това е прекомерно сурово наказване. Някои състезатели в тура се държат за колите, само че не ги дисквалифицират. Това, което Саган направи, не беше вярно, само че дали беше предумишлено? Дали той съзнателно изпрати Кавендиш в огражданията. Не мисля ", съобщи американецът.

" Това е огромна загуба за " Тур дьо Франс ". Не мисля, че даже Кав желае Саган да бъде изхвърлен. Саган не е нито необуздан човек, нито неприятен спортсмен. Той просто е доста нападателен играч, който не е чист спринтьор и пробва да хваща въздушните струи на своите противници ", сподели още Льомонд.

В полемиката интензивно се включи и участвалия 17 пъти в обиколката на Франция Йенс Фойт. " Отделете време и погледнете отново видеоповторенията. Забравете за Саган и Кавендиш и се фокусирайте върху (победителя в етапа) Арно Демар. Той е първият, който трансформира траекторията си ", написа германецът в " Туитър ".

В обществените мрежи се появиха и голям брой обвиняванията към домакините, че са дисквалифицирали Саган, тъй като желаят френски колоездач (в лицето на Демар) да завоюва зелената фланелка.

Доколко тези обвинявания са основателни е едно на ръка, само че в дейностите на съдиите несъмнено има двоен стандарт. Кавендиш да вземем за пример има десетки случаи на бутания и блъскания против свои противници по време на спринтовете, само че в никакъв случай не е бил дисквалифициран.

Най-пресният образец е от олимпийския овал в Рио де Жанейро. Тогава Кавендиш провокира доста тежко рухване на корееца Санг Хун Парк, който беше изкаран на носилка от пистата и откаран в болница. Отново през 2016 година имаше съществени подозрения, че британецът е избутал с глава поляка Гжегож Степняк, което докара до всеобщо рухване във втория стадий на обиколката на Дубай. Преди четири години в Тура Кавендиш бутна с рамо Том Веелерс, в резултат на което холандецът падна на метри преди финала.

Преди година уредниците имаха всички учредения да дисквалифицират Крис Фрум. При случай с мотор, провокиран от публиката, британецът остана без велосипед и, срещу разпоредбите, стартира да тича по баира към финала на Шале Ренар.

Етапът трябваше да приключва на емблематичния Мон Венту, само че беше скъсен с шест километра поради мощните ветрове на върха. Това докара до скупчването на повече аудитория на поставения по-ниско край. Глупостта на част от феновете провокира конфликт с един от телевизионните мотори, а евентуално неосъзнавайки че нарушава разпоредбите, Фрум стартира да бяга към финала.


© Reuters

Според правилника колоездачите нямат право да изминат нито метър без велосипед. След това Фрум преодоля финалните метри с два аварийни велосипеда, на повече от минута и половина след съперниците си. Журито обаче одобри за финални разликите при удара на британеца и той резервира трикото, като даже усили задатъка си пред съперниците.

През 2015 година Винченцо Нибали беше дисквалифициран от Вуелтата поради това, че след едно рухване се е държал за сервизната кола към 100 метра. Испанците взеха решение да изхвърлят италианеца от надпреварата, макар че сходни случаи са извънредно постоянно срещани.

Full head/shoulder contact before the elbow ever comes out. Sagan playing defense. Jury is off its rocker. pic.twitter.com/wPzsVjgtj6
— Caley Fretz (@CaleyFretz) 4 юли 2017 година

Факт е, че случаят, който Саган провокира във вторник, беше доста рисков, тъй като откакто Кавендиш се заби в огражденията и падна, двама колоездачи - Джон Дегенколб ( " Трек " ) и Бен Суифт (ОАЕ), минаха през него.

Но също по този начин е реалност, че Кавендиш знаеше какво рискува, пробвайки се да премине в дребната междина сред огражденията и Саган. Словакът реагира по метод, по който евентуално би реагирал съвсем всеки от водещите спринтьори, с цел да резервира позицията си.

Наказанието против международния първенец може да бъде употребявано от домакините като ясно предизвестие, че колоездачите би трябвало да бъдат по-внимателни и загрижени за здравето на противниците си във високоскоростните спринтове. За задачата обаче би трябвало всяко сходно деяние оттук насетне да води до дисквалификация. Нещо, което надали ще се случи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР