Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на

...
Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на
Коментари Харесай

Тази нощ Марс ще бъде толкова близо до Земята, колкото не е била от 15 години

Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за феновете на звездното небе събитие - тази нощ Марс ще бъде толкоз покрай Земята, колкото не е бил от 15 години. Дали ще може да се види алената планета с невъоръжено око и в какъв брой часа ще стартира спектакъла разбрахме от Милена Кирова в Астрономическата обсерватория към Софийския университет.

58 милиона километра - такава ще бъде дистанцията сред Земята и Марс довечера, като от България ще можем да следим алената планета след 23:00 часа. Червената планета ще може да се види и с невъоръжено око.

Ганчо Ганчев - Катедра " Астрономия " на СУ,,Св. Климент Охридски ": Абсолютно може да се вижда някъде след 22:00 - 23:00 часа на изток, югоизток изгрява като една доста ярка оранжева, алена точка. Тя е, на процедура, втората най-ярка планета довечера след вечерницата Венера и третият най-ярък обект в небето, нали след Луната и Венера. Можем да я забележим също и в случай че сме екипирани с телескоп - задоволително огромен, няколко сантиметра - като този при нас и ще забележим даже някои елементи като нейните континенти и полярните шапки. Имаме шанс това лято да имаме по този начин нареченият церемониал на планетите - казахме Венера, по-късно следва Юпитер, Сатурн и Марс виждаме на нощното небе, както и някои комети можем да забележим тази година. Лятото август месец ще виждаме една на север, която лека бавно ще се качи на небето и ще стане все по-ярка и ноември-декември също по този начин има една, а август месец знаем за потока, метеорния поток " Персидий " към 12-13 август при хубаво време, несъмнено, може да следим падащи звезди.
Всички искащи да видят небесните тела могат да посетят и Обсерваторията на Софийски университет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР